|

Fransa'da logosuz sigara paketi yasası reddedildi

Fransa'da 2016'da "logosuz sigara paketi" uygulamasının yürürlüğe girmesini öngören yasa reddedildi.

Yeni Şafak
20:16 - 22/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 17:29 - 22/07/2015 Çarşamba
AA

Fransa Senatosu, ülkede 2016'da "logosuz sigara paketi" uygulamasının yürürlüğe girmesini öngören yasayı reddetti.



Senatonun Sosyal İşler Komisyonu'nda bugün yapılan görüşmede, planın kaldırılması ve onun yerine sigara paketlerinde sağlık uyarılarının artırılmasını esas alan AB standartlarının takip edilmesi gerektiğine yönelik karar alındı. Komisyon, ayrıca normal sigaraya göre daha tehlikeli olduğu belirtilen mentollü sigaralar hakkındaki yasak kararını da iptal etti.



Nisan ayında kabul edilen yasa bu kararla tekrar görüşülmek üzere Ulusal Meclis'e geri gönderildi. Yasanın hükümetin önerisiyle eylül ayında ikinci kez görüşülmesi bekleniyor. Fransa anayasasına göre, konuya ilişkin Senato ve Ulusal Meclis'in uyuşmazlığı halinde nihai kararı Ulusal Meclis verecek.



Senato'nun reddettiği "logosuz sigara paketi" uygulamasını sigara büfesi çalışanları bugün ülke çapında düzenledikleri gösterilerle protesto etmişti. Eylemciler, sabah saatlerinde iktidardaki Sosyalist Parti'nin Paris'teki merkezinin önüne Fransa'daki sigara büfelerinin kullandığı logoyu simgelediği için 4 ton havuç dökmüştü.



Paketlerdeki logoların kaldırılmasının tüketimi azaltmayacağı görüşünü savunan eylemciler, uygulama nedeniyle sahte sigara kullanımının ve fason üretimin artacağını savunuyor.



Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Fransa'da her yıl 70 binden fazla kişi sigaranın neden olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Uygulama, logosuz paketlerle sigara kullanım oranını azaltmayı hedefliyordu.



Logosuz paket uygulaması dünyada ilk kez 2012'de Avustralya'da uygulamaya girmiş ve sigara şirketleri tarafından eleştirilere neden olmuştu. Avustralya'nın ardından bu yıl İrlanda ve İngiltere de logosuz paket için harekete geçmişti.

#sigara
#logosuz sigara paketi
#Fransa Ulusal Meclisi
#Senato
#Fransa
#sigara
9 yıl önce