|

Haşdi Şabi’ye devlet maaşı!

Türkiye'nin Tel Afer'e girmesini Ulusal Güvenlik sorunu saydığı Iraklı Şii milis toplulukları Haşdi Şabi, Bağdat yönetimi tarafından resmi hüviyete sokuldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 22:53 - 27/11/2016 Pazar
Yeni Şafak

Iraklı Sünnilere yönelik cinayet, tecavüz ve vahşi katliamlarıyla bilinen Haşdi Şabi'ye, Irak parlamentosunun aldığı kararla Irak resmi ordusu ve polis güçleriyle eşit haklar tanındı.



DOĞRUDAN TAHRAN'A ÇALIŞIYOR


12 Haziran 2014 günü Iraklı Şiilerin en önemli lideri olan Ayetullah Sistani'nin DEAŞ'a karşı cihad çağrısıyla kurulan Haşdi Şabi, İran'ın fonlamasıyla kurulan milis örgütlerin tek çatı altında toplanmalarını sağladı. Sünni düşmanlığı ve radikal saplantılı Şii eğilimleriyle bilinen bu milis örgütler ideolojik ve yönetimsel olarak doğrudan Tahran'a bağlı çalışıyor.



TERÖRİSTLER BAŞBAKAN'A BAĞLANDI


Herhangi bir resmi hüviyeti olmadığı için tartışmalara neden olan Haşdi Şabi'yi legalleştirmek için harekete geçen Bağdat yönetimi, “İran'ın DEAŞ'ı” olarak bilinen Haşdi Şabi'ye resmi kimlik kazandırdı. Irak meclisinden geçen kararda bu örgüt için, “Haşdi Şabi'ye bağlı tüm gruplar, askeri ve güvenlik görevlerini Başbakanın emir ve talimatları doğrultusunda kullanır”denildi. Kararla birlikte Haşdi Şabi, Irak ordusu ve polis gücüyle aynı haklara sahip oldu.


#Irak
#Haşdi Şabi
#Tel Afer
7 yıl önce