|

Her yıl 40 milyon Çinli hayvanların saldırısına uğruyor

Aa
00:00 - 28/09/2009 Pazartesi
Güncelleme: 10:21 - 28/09/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Her yıl 40 milyon Çinli hayvanların saldırısına uğ
Her yıl 40 milyon Çinli hayvanların saldırısına uğ

Çin'de her yıl 40 milyondan fazla kişinin hayvanların saldırısına uğradığı ve ortalama 2400 kişinin kuduzdan öldüğü bildirildi.

Çin Sağlık Bakanlığı tarafından Dünya Kuduz Günü dolayısıyla yayımlanan raporda, kuduzdan ölenlerin sayısı bakımından Çin'in dünyada Hindistan'dan sonra ikinci sırada yer aldığına işaret edildi.

Çin'de kuduzla mücadele için köpek ve kedilerin topluca itlaf edilmesi hayvanları koruma örgütlerinin tepkisini çekmişti. Raporda kuduzun AIDS ve tüberkülozla birlikte en çok ölüme sebep olan üç bulaşıcı hastalık arasında olduğu hatırlatıldı.

1950 yılından bu yana Çin'de üç büyük kuduz salgını görüldü. Son yıllarda ülkenin kuzey kesimlerinde kuduz vakaları arttı. Geçen Mayıs ayında Şaanşi eyaletinin Hancong şehrinde 8 kişinin kuduzdan ölmesi üzerine 40 bin köpek itlaf edildi. Sichuan eyaletinin Meyşan şehrinde bir köpeğin bir ay içinde 7 kişiye saldırmasından dolayı iki hafta önce yerel yetkililer 4100 kadar köpek ve kediyi öldürttü.

Çin basınında yer alan yorumlarda birçok kişinin kuduz aşısı konusunda bilgi sahibi olmadığına dikkat çekildi. Uluslararası Hayvanları Koruma Vakfı'nın (IFAW) Çin'deki bir projesini yöneten Hua Ning Global Times gazetesine yaptığı açıklamada, hayvanları itlaf etmenin kuduzun önlenmesi için kalıcı çözüm olmadığını savunarak, "Bu, koyunları kaybettikten sonra çitleri onarmaya benziyor" diye konuştu. Hu Ning, Çin'de hayvanlara aşı yapılması zorunluluğunu getiren bir yasa taslağı hazırlandığını söyledi.

15 yıl önce