|

Hizbullah'a İsrail füzesi

HİZBULLAH ile İsrail arasındaki çatışmalar son günlerde bütün Lübnan'ı ateşe atacak bir şiddete bürünürken ilginç iddialar ortaya atılıyor. İsrail güvenlik kaynakları, Hizbullah gerillalarının İsrailli askeri hedeflere karşı kullandığı Tao füzelerinin, İsrail kaynaklı olduğu yönünde delillere rastlandığını açıkladı. İsrail, 1980-88 yıllarındaki İran-Irak Savaşı sırasında, Tahran'a, Amerikan yapımı 1500 Tao marka antitank füzesi satmıştı. İSRAİL, Lübnan'da esir tutulan ABD askerlerinin kurtulması için İran'a, füzelerle birlikte modern teknolojiyle donatılmış savaş techizatı da göndermişti. İran, hedefini şaşırmayan yeni Tao füzelerinde diretince ABD İsrail'e, son model Tao 2 füzeleri göndermiş, füzeler için ödenen miktar İsrail tarafından CIA'ya iletilmişti. Şimdi bu füzelerin Hizbullah'a verildiği, İsrail'in kende füzesine karşı direnmeye çalıştığı ifade ediliyor.

.
00:00 - 11/02/2000 Cuma
Güncelleme: 18:14 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Hizbullah'a İsrail füzesi
Hizbullah'a İsrail füzesi

TEL AVİV- Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmalar son günlerde bütün Lübnan'ı ateşe atacak bir şiddete bürünürken ilginç iddialar ortaya atılıyor. İsrail güvenlik yetkilileri, örgütün kullandığı Tao füzelerinin kaynağının İsrail olduğunu iddia etti. Yediot Aharonot gazetesinde çıkan bir haberde, örgütün iç ve dış bağlantılarını sıkı takibe alan güvenlik birimlerinin, Hizbullah gerillalarının İsrailli askeri hedeflere karşı kullandığı Tao tipi füzeleri, İsrail kaynaklı olduğu yönünde delillere rastladığı belirtildi. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Dan Vanynrayh, ülkenin silah ticaretiyle ilgili bilgi vermesinin mümkün olmadığını belirtirken, İsrail'in, bu füzeleri İran'a göndermesinden önce de İran'da Tao füzelerinin bulunduğuna işaret etti. İsrail, İran-Irak Savaşı sırasında, Tahran'a, Amerikan yapımı 1500 Tao marka antitank füzesi satmıştı. İrangate araştırmasının sonucuna göre, Washington'un isteği doğrultusunda hareket eden İsrail, Lübnan'da esir tutulan Amerikan askerlerinin kurtulması için İran'a, füzelerle birlikte modern teknolojiyle donatılmış savaş techizatı da göndermişti. Ancak İran, hedefleri şaşırmayan yeni Tao füzelerinde diretince ABD, yeniden İsrail'e, eski füzeler yerine son model Tao 2 füzeleri göndermiş, füzeler için ödenen miktar İsrail tarafından CIA'ya iletilmişti. Şimdi bu füzelerin Hizbullah'a verildiği, İsrail'in kende füzesine karşı direnmeye çalıştığı ifade ediliyor.

İsrail yine saldırdı

İsrail savaş uçakları dün sabah Lübnan'ın güneyinde, 22 yıldır İsrail işgali altında bulunan bölgenin yakınındaki Hizbullah mevzileri yine bombaladı. Ancak Hizbullah'ın misilleme yapması durumunda saldırıların kapsamını genişleteceğini ve şiddetlendireceğini açıkladı. Lübnan polisi İsrail'in bombardımanı sonucu bir Hizbullah mensubunun yaralandığını açıkladı. İsrail uçaklarının, işgal altındaki bölgenin doğusundaki Vadi Zellaya ve Cebel El Dahr kesimlerine toplam 8 sortide 16 havadan yere füze fırlattığını belirten Lübnan polisi, uçakların hedeflediği bölgenin Hizbullah'ın işgal altındaki bölgeye sızmak ve askeri operasyon düzenlemek için kullandıkları kesim olduğunu kaydetti. İsrail ayrıca, ülkenin kuzeyinde Lübnan sınırında yaşayan 300 bin kişiye dün sabah sığınaklardan çıkma izni verdi.

"İsrail-Suriye barışı yatar"

İsrail Devlet Bakanı Haim Ramon, Hizbullah tehditi sürdüğü müddetçe, Suriye ile barış masasına oturmayacaklarının belirtti. Önümüzdeki bir, iki ay içinde Suriye'nin, İsrail ile barış isteyip istemediğinin açığa çıkacağına işaret eden Ramon, "Bu süre içinde anlaşma sağlanamadığı takdirde, hükümet, önümüzdeki Nisan ya da Mayıs ayında yapacağı toplantıda, sınırlara yeniden asker yerleştirilmesi yönünde tek taraflı bir karar alacak" dedi. Ramon, "Hizbullah gerillaları İsrail'e karşı füze saldırısında bulunduğu takdirde, geçtiğimiz pazartesi günü düzenlenen hava saldırısından daha sert bir yanıt verilecektir" şeklinde konuştu. Ramon, bedeli ne olursa olsun, İsrail'in, G. Lübnan'daki askerlerini gelecek Temmuz ayında tek taraflı olarak çekeceğini sözlerine ekledi.

Irak: Çağırın silaha sarılalım

Bu arada Irak'ın yüksek tirajlı gazetelerinden Babil, Irak halkının, Lübnan'ı, İsrail hava saldırılarına karşı korumak için silaha sarılmaya hazır olduğunu belirtti. Saddam'ın oğlu Uday'ın yönetimindeki Babil gazetesinde yayınlanan makalede, "Bizi çağırdığınız zaman, çağrınıza yanıt vermek üzere hazır halde bulacaksınız. Siyonistler'e hiç unutmayacakları bir ders vermeye hazırız" ifadesine yer verildi. Makalede, Iraklılar'ın güç duruma kalan Arap kardeşlerine yardım etmeye hazır olduğu vurgulandı. Irak Enformasyon Bakanlığı Sözcülüğü de, İsrail uçaklarının, Lübnan'a düzenlediği son saldırıları sert şekilde kınandı. Sözcülük, Lübnan'daki sivil hedeflere yönelen bombardımanın, İsrail'in, terör ve yıkıma dayalı siyasetinden uzaklaşamayacağına dair açık bir kanıt oluşturduğunu vurguladı.

24 yıl önce