İran Mahsa Amini protestolarına katılan bine yakın kişiyi yargılayacak

16:51, 31/10/2022, PazartesiG: Güncelleme: 16:57, 31/10/2022, Pazartesi
Diğer
İran Mahsa Amini protestolarına katılan bine yakın kişiyi yargılayacak
İran

İran’da toplumsal kargaşa yaratmakla suçlanan yaklaşık bin kişi bu hafta halka açık davalarda yargılanacak. 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin geçen ay “uygunsuz kıyafet giymesi” nedeniyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp 16 Eylül’de hayatını kaybetmesi üzerine İran genelinde kitlesel sokak eylemleri meydana gelmişti. Eylemler, 1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana İranlı dini liderlere karşı en büyük başkaldırılardan biri oldu. İran Devrim Muhafızları’nın komutanı, protestocuların sokağa çıkmamaları için Cumartesi günü uyarmıştı.

İran’da toplumsal kargaşa yaratmakla suçlanan yaklaşık bin kişi bu hafta halka açık davalarda yargılanacak.

22 yaşındaki Mahsa Amini’nin geçen ay “uygunsuz kıyafet giymesi” nedeniyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınıp 16 Eylül’de hayatını kaybetmesi üzerine İran genelinde kitlesel sokak eylemleri meydana gelmişti. Eylemler, 1979’daki İslam Devrimi’nden bu yana İranlı dini liderlere karşı en büyük başkaldırılardan biri oldu.

İran Devrim Muhafızları’nın komutanı, protestocuların sokağa çıkmamaları için Cumartesi günü uyarmıştı.

İranlı yetkililer, eylemlerin arkasında İran İslam Cumhuriyeti’nin düşmanlarının olduğunu savunuyor. Toplumun birçok kesiminin bir araya geldiği eylemlerde öğrenciler ve kadınlar ön saflarda yer alıyor, tepki olarak başörtülerini ateşe veriyor.

İran’ın yarı resmi Tasnim haber ajansına göre, Tahran başyargıcı, “son günlerdeki eylemlerde güvenlik görevlilerine saldırma veya onları şehit etme ve kamu malını kundaklama gibi sabotaj eylemlerini gerçekleştiren” yaklaşık bin kişinin davalarının bu hafta Devrim Mahkemeleri’nde, halka açık şekilde görüleceğini belirtti.

İran hükümeti, eylemleri bastırmak için sert müdahalelerde bulunurken, aktivistlerce yönetilen HRANA haber ajansı Cumartesi günkü haberinde, protestolarda şu ana kadar 44’ü reşit olmayan 283 eylemcinin hayatını kaybettiğini belirtti. Eylemlerde 34 civarında güvenlik görevlisi de hayatını kaybetti.

Başlıklar :İranmahsa amini
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026