|

İranlı ajan: Askari Amerika'da kayıp

İran'ın nükleer sırlarını bilen ve İstanbul'dan kaçırılan Askari'nin İranlı rejim muhalifi arkadaşı Ebrahimi 'Askari ABD'ye iltica etti. Hayatından endişe ediyorum' dedi

Yasin Yılmaz
00:00 - 30/03/2008 Pazar
Güncelleme: 02:24 - 30/03/2008 Pazar
Yeni Şafak
İranlı ajan: Askari Amerika'da kayıp
İranlı ajan: Askari Amerika'da kayıp

İran'da rejim muhalifi yazılar yazdığı için hakkında idam cezası çıkarılan gazeteci Amir Farshad Ebrahimi (33), Türkiye'den sığınma talep etti. Bu isteği kabul edilen Amir Farshad Ebrahimi, birkaç yıldır Türkiye'de yaşamını sürdürüyordu. Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan habersiz olarak Almanya'ya giden İranlı gazeteci hakkında, Türkiye'ye giriş yasağı kondu. Önceki gün 20.15'te Türk Hava Yolları'na ait TK 1724 sefer sayılı uçakla İstanbul'a gelen Ebrahimi, pasaport işlemlerini yaptırırken hakkında konulan giriş yasağı nedeniyle Pasaport Büro Amirliği'ne götürüldü. Burada bir gece gözaltında tutulan İranlı gazeteciye, istihbarat yetkilileri tarafından, bir süre önce esrarengiz şekilde ortadan kaybolan İranlı istihbaratçı general Ali Rıza Askari'yle ilgili sorular yöneltildiği iddia edildi. İbrahimi'nin, Hamburg üzerinden Amerika'ya iltica ettiğini söylediği Askari'den uzun süredir haber alamadığını belirterek, 'Kaçırılmış ve başına kötü birşey gelmiş olabilir' dediği belirtildi.

İRAN İADESİNİ İSTİYOR

İran'da rejim muhalifi ve ajan olduğu gerekçesiyle birkaç yıl önce Türkiye'ye sığınan Ebrahimi'nin İran makamlarınca iadesinin istendiği ancak Türkiye'nin bu isteği reddettiği öğrenildi. İbrahimi, dün öğlen THY'nin 13.45 uçağıyla Berlin'e gönderildi.





Nükleer sırlarıyla kayboldu

Seyahat için geldiği İstanbul'da 2006'nın Aralık ayında ortadan kaybolan İran Savunma Bakanlığı eski Yardımcısı Ali Rıza Askari, İran'ın nükleer programını en iyi bilen kişi olarak biliniyor. Askari'nin nükleer sırlarıyla birlikte kaçırıldığı, operasyonun, CIA ve MOSSAD işbirliği ile yürüldüğü ileri sürülüyor..



16 yıl önce