|

IŞİD ordusu

Irak ve Suriye’de IŞİD karşısında muhalif güçleri eğitmekte sorunlar yaşayan ABD, eğit-donat planlarını gözden geçirerek daha iyi savaş eğitimi ve istihbarat sağlayacağı yeni birlikler için düğmeye bastı. Kuzey Irak’ta da çoğunluğu Peşmerge güçlerinden 3 tugay kuruluyor.

Yeni Şafak
04:00 - 8/09/2015 mardi
Güncelleme: 20:05 - 7/09/2015 lundi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz Temmuz ayı sonunda IŞİD ile Esed rejimine karşı savaşması amacıyla eğit-donat programı kapsamında eğitilerek Suriye'ye gönderilen 30'ncu Bölük'e bağlı 18 kişilik birliğin Nusra Cephesi tarafından alıkonulmasından sonra ABD eğit-donat programını gözden geçiriyor. Benzer bir olayın önüne geçmek isteyen Washington yönetimi, muhalif savaşçıları “güvenli bölgelere” kaydırarak savaş yeteneklerini artırmaya odaklanacak ve güvenilir istihbarat verileri sağlayacak. ABD Savunma Bakanlığı, eğit-donat programına katılan grupların sayısını artırmak, yerel destek sağlamak için konuşlanma bölgesinin değiştirilmesi üzerinde duruyor.



AKSAKLIK TESPİTİ


New York Times gazetesinin haberine göre ABD ve Türkiye tarafından ortaklaşa hazırlanan eğit-donat programına katılan, 13 Temmuz'da Suriye içlerine geçen Suriyeli muhalif savaşçıların alı konulması olayı hakkındaki gizlilik dereceli raporlarda savaşçıların düşman saldırısına yeterince hazırlıklı olmadıkları, Suriye içlerine gönderilen timlerin sayılarının çok az olduğu vurgulandı. Düşmanları hakkında neredeyse hiçbir istihbarata sahip olmayan savaşçıların yerel nüfustan destek almadıkları da belirtildi. Savaşçılar arasında Kurban Bayramı süresince Suriye'ye geçenler olduğu gibi bazıları da Türkiye'deki kamplarda bulunan akrabalarını ziyarete gittiler.







ÜÇ YENİ TUGAY


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı da ABD'nin Irak'ta bazı askeri tugayları silahlandırma planı kapsamında 3 tugayın kurulacağını bildirdi. Peşmerge Güçleri Genel Sekreteri Cabbar Yaver yaptığı açıklamada, Washington'un Irak ordusu ve Peşmerge'den bazı tugayları silahlandırma planı kapsamında bakanlığın 3 tugayın kurulması için gönüllülük esasına dayalı çalışma başlattığını belirtti. Yaver, kurulacak 3 tugayın, IŞİD militanlarıyla mücadele eden Peşmerge güçleri içerisindeki birimlere katılacağını kaydetti. ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Stuart Jones, Nisan ayında ABD Kongresi'nin ayırdığı 1,6 milyar dolarlık bütçe çerçevesinde Irak'ta bazı tugayları silahlandıracağını söylemişti.



Terör mevzileri vuruldu






Irak'ın Enbar ilinde çıkan çatışmalar ve hava saldırıları sonucu 52 IŞİD militanı ve 8 asker hayatını kaybetti, militanlara ait 15 araç imha edildi. Enbar'ın Ramadi kentine bağlı Halidiye İlçesi Güvenlik Komisyonu Üyesi İbrahim el Fehdawi, “Uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının, Ramadi kentinden Halidiye bölgesine doğru hareket eden terör örgütü IŞİD konvoyuna yaptığı hava saldırılarında 47 militan öldürüldü, 15 araç ise tamamen imha edildi” bilgisini paylaştı. IŞİD militanlarının Enbar'ın Felluce kentine bağlı Elbu Halife bölgesinde bulunan bir askeri üsse saldırdığını kaydeden Albay Welid Duleymi ise, olayda 8'i Irak askeri 13 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Öte yandan Irak'ın başkenti Bağdat'ın çeşitli bölgelerinde meydana gelen şiddet olaylarında 7 kişinin öldüğü, 20 kişinin de yaralandığı bildirildi.



Bağdat'tan ilk hava saldırısı






ABD Savunma Bakanlığı, Irak'ın, ABD'den satın aldığı F-16 savaş uçaklarını, IŞİD'e karşı mücadelede ilk kez kullandığını bildirdi. Pentagon Sözcüsü Peter Cook, yaptığı yazılı açıklamada, “Irak hava kuvvetlerini, IŞİD'in zayıflatılması ve yenilgiye uğratılması noktasında oluşturulan uluslararası kampanyada bu gelişmiş uçakları başarıyla kullanmasından dolayı tebrik ediyoruz” ifadesini kullandı. Cook, Irak hükümetinin satın aldığı 4 adet F-16 uçağının temmuzda teslim edildiği kaydetti.





#ışid
#Enbar
#New York Times
#muhalif güçler
il y a 9 ans