|

Katliam korkusu

Katliam korkusu Dün sabah Dağıstan'a yönelik büyük bir saldırı başlatan Rusya'nın bir katliama girişmesinden korkuluyor. Binlerce Müslüman kaçıyor. Rusya OMON birliklerini de Çeçenistan'a gönderdi.

.
00:00 - 14/08/1999 Cumartesi
Güncelleme: 16:31 - 6/12/2013 Cuma
Yeni Şafak
Katliam korkusu
Katliam korkusu

Moskova- Çeçenistan'da uğradığı yenilginin acısını unutamayan Rusya, Dağıstan'daki mücahid gruplarına karşı Sovyet dönemini aratmayacak tarzda topyekün bir saldırı başlattı. Dağıstan'ı 7 gündür havadan ve topçu ateşleri ile bombalayan Rus ordusu, başlattığı geniş çaplı operasyanla, mücahid gruplarının 'tamamen temizleneceğini' öne sürdü. Ancak Rus saldırılarının mücahitlerden ziyade sivillere zarar verdiği 6 bin kişinin evlerini terkederek kaçtığı bildirildi. Operasyonla ilgili ilk resmi açıklamayı yapan Rusya Başbakan Vekili Vladimir Putin, Şamil Basayev komutasındaki mücahidleri kastederek, "Çeçen teröristlerin Dağıstan topraklarından çıkarılmasına yönelik büyük ölçekli harekat başlatıldı" dedi. Dağıstan İçişleri Bakanlığı da, mücahidlerin Rus ordusu, Rusya İçişleri Bakanlığı birlikleri ve Dağıstan polisi tarafından kuşatıldığını ve kaçmalarının olanaksız olduğunu iddia etti. Bölgeye askeri yığınak yapan Rus askerlerinin büyük çapta katliam işlemesinde korkuluyor

Asker takviyesi yapıldı

Kafkasya'da eski otoritesini yeniden kurma adına bir katliam başlatan Rusya'da iç istihbarat servisi, mücahidlerin Botlik bölgesinde toplandığını açıkladı. Açıklamaya göre, mücahidler bölgedeki 32 yerleşim biriminden 7'sini ellerinde tutuyor. Mücahit güçlerin, Ansalta, Rokhota, Shodroda, Tando, Zibirkhali, Beledi ve Aşino bölgelerini ellerinde tuttukları belirtiliyor. Basayev, önceki gün ellerinde tuttukları yerleşim birimi sayısının 14 olduğunu söylemişti. Asker, silah ve tıbbi malzeme taşıyan 5 Rus uçağı Dağıstan'a gönderildi. Rus Savunma Bakanlığı Dağıstan'a gönderilen birlik ve diğer yardımlar konusunda ayrıntı vermediler. Bölgedeki gazeteciler Savunma Bakanlığı'nın, ele geçirilen bir dağ tünelinin de bulunduğu bölgede stratejik noktaları güçlendirmeye çalıştığını kaydettiler.

BİNLERCE İNSAN KAÇIYOR

Rusya'nın saldırılarını arttırmasının ardından çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 binden fazla kişinin Dağıstan'dan kaçtığı bildirildi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Judith Kumin, Cenevre'de verdiği basın birifinginde, yerel yetkililerin verdiği rakamlara göre, Dağıstanlı ve Rus olan sivillerin başkent Mohaçkale ve Buynaksk'a kaçtıklarını söyledi. Aynı sayıda sivilin de çatışma bölgesi dışında kalan köylere kaçmış olabileceğini belirten sözcü, tahminlerine göre 6 binden fazla kişinin çatışmalardan kaçtığını söyledi. UNHCR'ın Dağıstan'daki bürosunu 1996'da kapattığını belirten Kumin, güvenlik nedeniyle hiçbir uluslararası teşkilatın bölgede çalışmadığını bildirdi.

BİN LADİN BAĞLANTISI

Kafkaslar'daki direnişi kırmak için askeri operasyonlarını sürdüren Rusya geniş çaplı bir karalama kampanyası başlattı. Rusya, Dağıstan'daki Müslümanlar'a Usame bin Ladin'in destek verdiğini iddia ederek Amerika'yı etkilemeye çalışıyor. ABD tarafından bir numaralı düşman ilan edilen Usame bin Ladin Afganistan'daki cihada verdiği destekle İslam dünyasının sempatisini kazanmıştı. Rusya'da haftalık yayınlanan Obsaya gazetesi, Ladin'in, Dağıstan'da İslam devleti kurulması ve bölgedeki Ruslar'ın püskürtülmesi için 25 milyon dolar bütçe ayırdığını öne sürdü. Haberde Çeçenistan'dan Dağıstan'ın Botlik bölgesine toplam bin 500 mücahidin gönderildiği, bu mücahidlerin arasında Çeçen, Rus, Ukraynalı, Moldavyalı, Tacik ve Özbek hatta zencilerin bile yeraldığı iddia edildi.

MÜCAHİTLER ŞAŞIRTIYOR

Küçük gruplara bölünerek sürekli yer değiştiren mücahidler şaşırtma taktikleri izliyor. Mücahidler dağlık bölgelerdeki dar yol ve geçitlerde zaman zaman Rus birliklerinin karşısına çıkarak, onları tuzağa düşürüyorlar. Rus Savunma Bakanlığı mücahidlerin bu taktiğinin büyük grupların hareketlerini gizleme amacı taşıdığı ifade edildi. Rus birliklerinin operasyonlarının özellikle Botlik ve Sumadin bölgelerinde yoğunlaştığı, Sumadin bölgesindeki silahlı güçlerin dağıtıldığı, ancak bu güçlerin, ormanlık alanlarda yeniden toplandıkları kaydediliyor. Botlik bölgesinde ise beş yerleşim biriminin hala ayrılıkçı güçlerin elinde olduğu belirtilirken "karşı tarafın gücünün bin 200 kişi olduğu" kaydedildi.


25 yıl önce