|

Katliamın sorumlusu ABD ve Rusya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin güneybatısındaki Dera'da günlerdir süren hava saldırıları sonucu çoğunluğu çocuk 50'yi aşkın sivilin katledilmesinde sorumluluğun Rusya, İran ve ABD'de olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/06/2018 Saturday
Güncelleme: 01:27 - 30/06/2018 Saturday
Yeni Şafak
​​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
​​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

NTV canlı yayınında açıklamada bulunan Çavuşoğlu, Astana'daki çatışmasızlık bölgeleri anlaşmasına güney bölgesini de eklediklerini ve birlikte hareket etme kararı aldıklarını hatırlatarak, "Rejimin garantörü İran ve Rusya, muhalefetin garantörü ise Türkiye idi. Fakat daha sonra ABD ve Rusya da bu bölgeyle ilgili bir mutabakat sağladı. Anlaşmalarına göre bir tarafta muhalefet, diğer tarafta rejim var. Şimdi rejim bu bölgeye saldırdı. Bu mutabakatı kim yaptı? ABD ve Rusya. Şimdi ikisinin de sorumluluğu var ve bunu durdurmaları gerekiyor" dedi. Anlaşmaların sahada uygulanmaması halinde siyasi çözümün, Cenevre'nin, Astana'nın ve Soçi Zirvesi sonuçlarının bir anlamı kalmayacağı uyarısı yapan Çavuşoğlu, şunları söyledi:



YOKSA KAOS DEVAM EDER

"Bu sefer kaos devam eder. Dolayısıyla herkesin yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekiyor. Biz bu konuda açıklamamızı zaten yaptık ama diğer taraftan ABD de burada sorumludur. Çünkü Rusya ile beraber bir mutabakata imza atmıştır ve bu ihlallerin durdurulması, gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. 'Anlaşma sağladık ama şimdi saldırı oldu, ben ne yapayım? Başınızın çaresine bakın' demek insani de değildir. Ve maalesef bu konuda bu ülkelere yönelik güveni de zedeliyor. Bu ihlallerde Rusya'nın sorumluluğu var, İran'ın sorumluluğu var, ayrıca ABD'nin sorumluluğu da var."

#ABD
#Rusya
#Suriye
6 years ago