|

Klor gazlı katliam

Suriye’deki savaş nedeniyle Halep, Doğu Hama, Humus, Deyrizor, Rakka ve Haseke’den gelen tüm sivillerin yaşadığı İdlib düşüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/02/2018 Salı
Güncelleme: 08:28 - 6/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Astana sürecinde “çatışmasızlık bölgesi” ilan edilen ve sivillerin sığındığı kent olan İdlib, katliam merkezine dönüştü.
Astana sürecinde “çatışmasızlık bölgesi” ilan edilen ve sivillerin sığındığı kent olan İdlib, katliam merkezine dönüştü.

Astana sürecinde çatışmasızlık bölgesi ilan edilen ve siviller için adeta ‘kurtuluş’ olan bölge, katliam merkezine dönüştü. Son bir haftadır Suriye’deki Beşşar Esed rejimi ve Rus savaş uçaklarının İdlib gerginliği azaltma bölgesine yönelik düzenlediği hava saldırılarında hastaneler, camiler, yerleşim yerleri ve mülteci kampları hedef alındı, söz konusu saldırılarda onlarca sivil hayatını kaybetti.

BİR AYDA 211 KİŞİ ÖLDÜ

Saldırıda klor gazı kullanıldığı belirlendi. Rus savaş uçaklarının önceki gün düzenlediği hava saldırılarında İdlib’de bir hastane ve üç cami vurulurken, Kenfrenbil ilçesi ve Masaran köyüne dün akşam saatlerinde düzenlenen hava saldırında 8 sivil öldü, en az 40 sivil yaralandı. Son iki aydır yoğun hava saldırılarına maruz kalan İdlib gerginliği azaltma bölgesinde, yalnızca ocak ayında 211 sivil hayatını kaybetti, bin 447’si yaralandı.


KOORDİNELİ SALDIRILAR

Esed rejimi ve DEAŞ’ın, Suriye’nin İdlib gerginliği azaltma bölgesinde muhaliflere karşı ilerlemek için taktik işbirliği sürüyor. Koordineli hareket eden DEAŞ ve rejim, 3 ay boyunca Rusya’nın muhaliflere ve rejim karşıtı askeri gruplara karşı düzenlediği öncü hava saldırıları sayesinde geniş bir alanda ilerledi. Harita alan ölçümlerine göre, rejim güçleri ve DEAŞ, İdlib’in güneyi ve güneydoğusunda 3 bin 35 kilometrekare alanı ele geçirdi. Bu alan içerisinde 100’den fazla köy, rejim ve DEAŞ’ın hakimiyetine girdi. Rusya, İdlib’in güney ve güneydoğusundaki ilerlemede rejime hava desteği sağlıyor. Böylece, Esed güçlerinin ulaştığı alan, Ankara, Moskova ve Tahran yönetimlerinin Kazakistan’ın başkenti Astana’da vardığı anlaşmalarda belirlenen ateşkes gözlem hattının ötesine geçti.


Rejim saldırdı

Suriye’deki Beşşar Esed rejimi, ablukada tuttuğu Doğu Guta’ya yaptığı hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda, Doğu Guta’nın Beyt Sava beldesinde 10, Hazza beldesinde 6, Zemalka beldesinde 4, Hamuriye beldesinde 1 sivil hayatını kaybetti. Arbin ilçesindeki bir pazar yerini hedef alan rejim, burada da 9 sivilin ölümüne yol açtı. Saldırılarda 170 sivil de yaralandı.

#Suriye
#İdlib
#Klor Gazı
6 yıl önce