|

Korsan bin Selman

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un telefonunun Suudi Veliaht Prensi bin Selman tarafından siber korsanlık yoluyla hacklendiği ortaya çıktı. Olaydan beş ay sonra da Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne işaret ediliyor. Bezos’un telefonundan çalınan özel hayat bilgileri daha sonra ABD Başkanı Trump’ın da yakın dostu David Pecker’ın bulvar gazetesi National Enquirer’da yayınlandı.

Haber Merkezi
04:00 - 23/01/2020 Perşembe
Güncelleme: 00:46 - 23/01/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Suudi Veliaht Prensi bin Selman
Suudi Veliaht Prensi bin Selman

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden 5 ay önce, gazetecinin çalıştığı Washington Post’un sahibi ve e-ticaret sitesi Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un telefonunu siber korsanlık yoluyla “hacklediği” iddia edildi. İngiliz The Guardian gazetesinin özel haberine göre, bin Selman’ın WhatsApp hesabından gönderilen bir video mesajıyla Washington Post gazetesi patronu Jeff Bezos’un cep telefonu hacklendi.Gazetenin olayı soruşturan uzmanlara dayandırdığı haberde, Bezos’un telefonununa bin Selman’ın şahsi hesabından yollanan mesajın “çok büyük ihtimalle” zararlı kod içerdiğinin tespit edildiği kaydedildi. Bezos’un telefonuna gönderilen kodun İsrailli siber casusluk şirketi NSO’nun üretiği Pegasus adlı yazılım olduğu belirtiliyor.


DOSTANE TUZAK

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın 2018’de çıktığı ABD turu sırasında Jeff Bezos ile samimiyet kurduğunu belirten gazete, Amazon kurucusunun Veliaht Prens’ten gelecek bir mesajdan bu nedenle şüphelenmediğini belirtti. The Guardian gazetesine konuşan, ancak ismi verilmeyen bir kaynak da Spyware casusluk programı gönderilmeden önce Bezos ve bin Selman’ın WhatsApp üzerinden dostane bir şekilde mesajlaştıklarını aktardı. Haberde, gönderilen casusluk programından kısa bir süre sonra da Bezos’un telefonundan büyük miktarda veri çekildiği belirtildi.


ÖZEL VERİLER GAZETEDE YAYINLANDI

Gazete 1 Mayıs 2018’de gönderilen mesajın ardından Bezos’un hesabından büyük çapta verinin indirildiği iddiasına yer verdi. Haberde, hack olayından 5 ay sonra Kaşıkçı cinayetinin işlendiğine, 9 ay sonra da ABD’de yayımlanan bulvar gazetesi National Enquirer’da Bezos’un özel hayatına ilişkin haberlerin yayımlanmaya başladığına dikkat çekildi. Haberde bulvar gazetesinin sahibi şirketin yöneticisi David Pecker ile bin Selman arasındaki yakın ilişkinin de altı çizildi. Yayınlardan kısa bir süre sonra Bezos eşinden ayrılmak durumunda kalmıştı. Pecker’in aynı zamanda, Bezos ile gerilim yaşayan ABD Başkanı Donald Trump ile de yakın dost olduğu biliniyor.

KAŞIKÇI CİNAYETİNE GİDEN SÜREÇ

Bezos’un Veliaht Prens Selman tarafından hacklenmesinden birkaç hafta sonra Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Kanada’da yaşayan yakın arkadaşı Ömer Abdulaziz’in telefonu da zararlı bir yazılım tarafından hacklendi. Guardian, gazeteci Kaşıkçı’nın telefonunun Suudi istihbaratı tarafından bu hackleme sonrası dinlenmeye ve cinayete giden sürecin başladığına işaret etti. Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki konsolosluk binasında 2 Ekim 2018’de vahşice öldürülmüştü.

BAE-İSRAİL YARDIMI

  • Bezos ve Abdülaziz’in telefonlarının, İsrailli siber casusluk şirketi NSO tarafından üretilen Pegasus adlı yazılımla hacklendiği belirtiliyor. Ağustos 2018’de Pegasus’un daha önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından bölgedeki rakip ülke liderlerini, siyasileri ve muhalif isimleri takip etmek amacıyla kullanıldığı ortaya çıktı. Muhammed bin Selman’ın da yakın müttefiki BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed aracılığıyla bu yazılımı kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya başladığı değerlendiriliyor.
#Jeff Bezos
#Muhammed bin Selman
#Cemal Kaşıkçı
#ABD
4 yıl önce