|

Kuzey Kore nükleer tesisleri Mayıs'ta kapatıyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in, Cuma günü bir araya geldiği tarihi zirveden sonra Kuzey Kore’nin Punggye-ri nükleer deneme tesislerini Mayıs ayında kapatma kararı aldığı belirtildi.

Yeni Şafak
04:00 - 30/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:44 - 30/04/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kuzey Kore, nükleerini tesislerini kapatma kararı aldı
Kuzey Kore, nükleerini tesislerini kapatma kararı aldı

Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Yoon Young-chan, Kim Jong-un’un zirvenin ardından tesisin kapatılması için talimat verdiğini kaydetti.

Punggye-ri deneme tesisinin ABD ve Güney Koreli bağımsız gözlemcilerin katılımıyla kapatılacağı bildirildi.

Kuzey Kore liderinin “uluslararası topluma açık ve şeffaf” bir şekilde yürütmek için uluslararası gözlemci ve gazetecilerin ülkeye çağrılacağı belirtildi. Kuzey Kore tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim ile “3-4 hafta içinde” Kore Yarımadasının tamamen nükleer silahlardan arındırılması konusunun görüşüleceğini dile getirmişti.

Savunma şirketleri tepetaklak

  • Kuzey Kore ve Güney Kore arasında, Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılma ve ilişkilerinin iyileştirilmesi konularında varılan anlaşmalar savunma sektörünü vurdu.
  • Cuma günü, S&P Havacılık ve Savunma Sanayi Seçimi Endeksi yaklaşık %1.3 oranında düştü. ABD’nin en büyük beş savunma şirketi yalnızca Cuma günü yaklaşık 10,2 milyar dolar değerinde değer kaybetti. Lockheed Martin,% 2,5 düşerek yaklaşık 92.1 milyar dolarlık bir değer kaybetti; Northrop Grumman %3.4 düşüşle 56 milyar dolar; General Dynamics %3.8 ile 60.7 milyar $ arasında değer kaydetti. Raytheon ise % 3.6 düşüşle 50.8 milyar $ ‘a geriledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın başkan seçilmesinden bu yana ABD ve Kuzey Kore arasındaki agresif ilişki yatırımcıları savunma sektörüne yöneltmiş, S&P Havacılık ve Savunma Sanayi Seçimi Endeksi %27 değer kazanmıştı.

#​Kuzey Kore
#Güney Kore
6 yıl önce