Meşru Yemen hükümeti Hadramevt’e yerleşiyor

04:00, 04/01/2026, Pazar
Yeni Şafak
Meşru Yemen hükümeti Hadramevt’e yerleşiyor
Ebyen, Mukalla ve Seiyun’da kontrol sağlandı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Yemen Geçiş Konseyi (GGK) kuvvetlerinin Aden’deki meşru hükümete rağmen Hadramevt’teki şehirlere yerleşmesi, giderek Güney Yemen’deki bir iç soruna dönüşürken Suudi Arabistan destekli meşru hükümet, bölgede kontrolü sağlıyor.

Suudi Arabistan’ın duruma doğrudan müdahalesinin ardından BAE hükümeti, kuvvetlerinin Yemen’i tamamen terk ettiğini ilan etti. BAE Dışişleri Bakanlığı da dün, Güney Yemen’deki taraflara “Aklı hakim kılma çağrısı” yaptı. GGK’nın bölgeden çekilmemekte ısrar etmesi üzerine başlayan “Vatan Kalkanı” operasyonu kapsamında ise Hadramevt’in en önemli üç şehri Ebyen, Mukalla ve Seiyun’da kontrol sağlandı. Seiyun’daki askeri üs ve hükümet konağında Yemen bayrağı dalgalandıran meşru hükümet güçleri, GGK’ya bağlı kuvvetlerin, Suudi Arabistan uçakları tarafından düzenlenen bombardıman sonrası topluca Mukalla’daki üsleri boşaltarak Aden yönüne doğru gittiğini bildirdi. GGK Başkanı Aydaros el-Zubeydi’nin önceki gün yaptığı iki yıl içinde bağımsızlık referandumu düzenleme teklifi de kabul görmüyor. Güney Yemenli kabileler, Zubeydi’nin çağrısını reddettiklerini açıkladı. Güney Yemen Ulusal Birlik Meclisi Başkanı Hâni el-Yazidi de GGK’nın Güney Yemen’i temsil etmediğini ve ayrılık istemediklerini ilan etti.

DİYALOG KONGRESİ DÜZENLENECEK

GGK ile yaşanan çatışmaların ve referandum ilanının gerilimi artırarak Güney Yemen’de bir iç soruna dönüşmesinin ardından birçok yerel yapı, kabile ve şahsiyetin Yemen Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi ile görüşerek bütün tarafların katılacağı bir “Ulusal Diyolog Kongresi” gerçekleştirilmesi üzerinde uzlaşı sağladı. El-Alimi de ocak ayında Ulusal Diyalog Kongresi’nin yapılacağını duyurdu. El-Alimi ayrıca, Suudi Arabistan’a bir çağrı yaparak kongrenin başkent Riyad’da gerçekleşmesini istedi. El-Alimi’nin çağrısı üzerine Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Yemenli tarafların diyalog kongresini Riyad’da gerçekleştirme talebinden memnuniyet duyulduğu bildirildi. Açıklamada, Güney Yemenli bütün tarafların ortak arzularının gerçekleşmesi için bütün taraflara kongreye katılma çağrısı yapıldı. Kongre’ye Katar’dan da destek geldi. Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, Güney Yemenli tüm taraflar kongreye katılmaya davet edildi.

Abdurabbu Mansur Hadi’ye dön baskısı

  • Kritik gelişmelerin yaşandığı Güney Yemen’deki sorunun çözümü için dikkat çeken bir çağrı da Yemenli Eski Büyükelçi Ali Ahmed el-Amrani’den geldi. El-Amrani, sorunların ayrılıkçı taleplerle çözülemeyeceğini vurgulayarak, Eski Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin göreve geri dönerek sorumluluk üstlenmesini istedi. Hadi, Güney Yemen’in 1991 yılında kuzeyle birleşmesi ve 2011 yılında başlayan devrim hareketi sırasında önemli roller üstlenmişti. Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in yetkilerini üstlenen Hadi, 2014 ile 2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürerek kendi isteğiyle görevden çekilmişti.

BAE destekli ayrılıkçı güce operasyon
Dünya
BAE destekli ayrılıkçı güce operasyon
İstikrarsızlık ittifakı: BAE ve İsrail
Dünya
İstikrarsızlık ittifakı: BAE ve İsrail
Suudi Arabistan’dan Yemen–BAE uçuşlarına kısıtlama
Dünya
Suudi Arabistan’dan Yemen–BAE uçuşlarına kısıtlama

Başlıklar :BAEHadramevtYemen
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026