|

Muhammed Soltan'ın ağlatan kavuşması

Mısır'da darbe yönetiminin hapishanelerinde gördüğü işkencelere tepki olarak 270 gündür açlık grevini sürdüren Muhammed Soltan, uzun zaman sonra İhvan'ın önderlerinden olan babasıyla görüşme imkanı buldu. Baba ile oğlun buluşması duygusal anlar yaşattı. Baba Salah Soltan, hayati tehlikesi süren ve ambülansla getirilen oğlu için tahliye talep ederken, mahkeme bu talebi bir ay içinde üçüncü kez reddetti.

Ersin Çelik
00:00 - 16/10/2014 jeudi
Güncelleme: 16:48 - 16/10/2014 jeudi
Yeni Şafak
Muhammed Soltan'ın ağlatan kavuşması
Muhammed Soltan'ın ağlatan kavuşması

26 yaşındaki darbe karşıtı aktivist Muhammed Salah Soltan'ın, "medyayı yanlış bilgilendirmek" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması yapıldı. ABD vatandaşı olan ve on yıldan uzun bir süredir Amerika'da yaşayan Soltan, darbe sürecinde Rabia ve Nahda meydanlarında yaşanan katliamları dünya basınıyla paylaştığı için yaralı bir şekilde tutuklanmıştı. Kendisine uygulanan hukuksuzluklara ve yaşadığı işkencelere tepki olarak açlık grevine başlayan Soltan, açlık grevinde 270 günü geride bıraktı. Kritik döneme giren Soltan, sık sık hastaneye kaldırılıyor.

Sedyeye kelepçelenerek duruşmaya çıkarıldı

Uzun zaman sonra geçtiğimiz gün aynı davada yargılandığı babasıyla görüşebilen Muhammed Soltan'ın sedyedeki bitkin hali gözlerden kaçmazken, mahkeme hayati tehlikesi olan Soltan için yine erteleme kararı verdi.

'Rabia Operasyonu' davasında yargılanan Salah Sultan, oğlu Muhammed'in hayatının tehlikede olduğunu ve başına bir şey geldiği takdirde Mısır yargısının sorumlu olacağını söyledi. Oğlunun gözaltına alındıktan sonra 150 kilodan 70 kiloya düştüğünü ifade eden Sultan, Muhammed'in altı farklı hapishanede çeşitli işkencelere maruz kaldığını belirtti. Ancak Muhammed Soltan'ın serbest bırakılması yönündeki talep, mahkeme tarafından bir ay içinde üçüncü kez reddedildi.

Salona ambülansla gelen, sedyeyle duruşmaya çıkarılan ve oldukça hasta olduğu gözlenen Sultan'ın kelepçeleri aynı davada yargılanan babası ile avukatının itirazıyla çıkarıldı. Mahkeme, baba Sultan'ın talebi üzerine oğlunu öpmesine müsaade etti.

Kahire Suçlar Mahkemesi, 'Rabia Operasyonu' davasında Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedi başta olmak üzere 50 İhvan liderini yargılama devam ediyor.


il y a 10 ans