|

Münbiç’te Amerikalı istemiyoruz

ABD ile Türkiye arasında Münbiç görüşmeleri sürerken bölgedeki kanaat önderleri bundan sonraki sürece ilişkin net konuştu: “PKK ile birlikte Amerikalıların da topraklarımızı terk etmesini istiyoruz. İşgalci ABD’nin bölge halkı üzerinde hiçbir itibarı yok. Eğer kalmakta ısrar ederlerse halk olarak gereğini yaparız”

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 08:25 - 15/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında ÖSO birlikleri geçtiğimiz yıl Bab sonrası Münbiç’e de yönelmiş ancak ABD askerleri PKK’nın önünde set oluşturmuştu.
Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında ÖSO birlikleri geçtiğimiz yıl Bab sonrası Münbiç’e de yönelmiş ancak ABD askerleri PKK’nın önünde set oluşturmuştu.

Münbiç halkı, işgalci PKK’nın en büyük destekçisi ABD’yi yurtlarında istemiyor. ABD’nin PKK sonrası Münbiç bölgesinde kalacağı iddialarına ilişkin Yeni Şafak’a açıklamada bulunan kanaat önderleri; Esed, DEAŞ ve PKK’ya karşı mücadelede 4 binden fazla şehit verdiklerini, bölgeye PKK ile birlikte gelen Amerikalıların yine örgütle birlikte gitmesi gerektiğini söyledi. Aşiret liderleri, “Münbiç’te güvenliği Türkiye ve ÖSO’nun sağlamasını istiyoruz. ABD askerine burada rahat yok” dedi. Münbiç halkının büyük bir kısmını temsil eden aşiretler, ‘İşgal Karşıtı Halk Hareketi’ isimli bir yapı kurdu. El Bubenna, Beni Asiyd, El Buşaben, Umeyrat, Ceys, Damalka gibi Arap aşiretleri ile Güleç, Araplı, Karaşıklı ve Hacı Ali gibi Türkmen aşiretlerinden oluşan birliğe Münbiç merkezli Hizbul Nida Partisi de destek veriyor. PKK karşıtı cephe, terör işgaline son verme amaçlı çeşitli gösteri ve protesto eylemleri de düzenliyor. Yeni Şafak’a konuşan kanaat önderleri, “ABD işgal gücü olarak geldi ve bölge halkı nezdinde hiçbir itibarı yok. Türk askerini bağrımıza basarız ancak ABD askerinin burada kalmasını istemiyoruz. PKK’yı çıkardıktan sonra ABD kalmakta ısrar ederse halk olarak gereğini yaparız” ifadelerini kullandı.

BAB-CERABLUS MODELİ İSTİYORUZ

Münbiç genelinde yüzde 10 civarında Türkmen yaşadığını söyleyen Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Vecih Cuma, “Türkiye’nin Münbiç’e girecek olması burada büyük bir heyecan ve beklenti oluşturdu. Ancak Münbiç Kürtleri, Türkmenleri ve Arapları olarak ABD’ye güvenmiyoruz. Halkımız Münbiç’te Bab ve Cerablus modelini istiyor ve bu konuda tek güven unsuru olarak Türkiye’yi görüyor” dedi. Münbiçli Doktor İsam Cuma ise halen Türk ordusunun yanında PKK’ya karşı mücadele eden ÖSO birlikleri içerisinde 700 Münbiçli askerin bulunduğu bilgisini verdi. İsam Cuma, TSK’nın Münbiç’e yönelik operasyon başlatması durumunda tamamı Münbiçlilerden oluşan 4 bin kişilik ordunun Mehmetçiğin emrinde olacağını kaydetti.

Sınırdan çekiliyorlar

ABD ordusuna (Pentagon) bağlı bazı birlikler Münbiç’in Fırat Kalkanı bölgesine bakan kesimlerinden çekiliyor. Bölge kaynakları, zırhlı araçlar eşliğinde Türk ve ÖSO birliklerinin bulunduğu sıfır noktalardan çekilen Amerikan askerlerinin durumuna ilişkin Yeni Şafak’a bilgi verdi. Geçtiğimiz günlerde PKK’lı teröristlerle birlikte poz veren ABD’li generallerin, askerleriyle birlikte o bölgeden çekildiğini anlatan kaynaklar, Pentagon unsurlarının Kurt el-Kebir, Ummul Cülud ve Seyyade köylerini terk ettiklerini aktardı. Alınan bilgiye göre ayrıca, Haseke-Rimeylan’daki Pentagon üssünden gelen ABD’li üst düzey isimler PKK elebaşılarıyla bir toplantı yaptı. ABD’nin Münbiç’ten PKK ile birlikte tamamen çekilip çekilmeyeceği konusunun önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.


PKK’YA BASKIN

Bu arada Münbiç halkı PKK’ya karşı eylemlerini sürdürüyor. Münbiçliler dün PKK karargâhını bastı. Tariyk el-Halep bölgesinde bulunan hapishanede 85 göstericiyi zorla alıkoyan teröristlere karşı ayaklanan siviller, buradaki PKK binasına baskın düzenledi. Ancak hapishanedekilerin kurtarılamadığı belirtiliyor. Terör örgütüne karşı artan protestolar nedeniyle ABD-PKK cephesinde büyük tedirginlik yaşanıyor.


21 aylık işgal

Münbiç’teki 450 köyden 420’si ve ilçe merkezi 21 aydır PKK işgali altında. Bölgeye 2016 yılının haziran ayında gelen ABD ve PKK, Türkiye’nin operasyon kararlılığı karşısında geri adım atmak üzere. Münbiç genelinde 30 köyü ÖSO, 200 yerleşim birimini Esed ve müttefikleri, 320 köyü ise PKK-ABD ittifakı kontrol ediyor. Münbiç’e bağlı Meskene ve Hafse nahiyeleri Esed rejimi ve müttefiklerinin kontrolünde. Münbiç’in büyük yerleşim birimlerinden Ebu Galgal’da ise PKK ve ABD askerleri bulunuyor.

#Münbiç
#türkiye
#Rusya
#ABD
6 yıl önce