|

Müşterek suikast

Suriye’nin Guta bölgesinde Rus bombalarıyla katledilen Ceyş-ul İslam grubu lideri Zehran Alluş, Riyad’daki pazarlıkta Esed’le masaya oturmamak için direnen isimler arasındaydı. Kaynaklar, nokta atışa hedef olan Alluş’un ortak istihbarata kurban gittiğini belirtiyor. Yeni lider Ebu Hammam el Buv eydani, Alluş’un intikamının işgalci Ruslardan alınacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/12/2015 Pazar
Güncelleme: 23:47 - 26/12/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Suriye'de 2011 Mart ayında başlayan direnişin önemli komutanları, Suriye'nin farklı bölgelerinde farklı biçim ve tekniklerle şehit edilmeye devam ediyor. İlk olarak Liva Tevhid komutanı Abdülkadir Salih, Halep'te Esed'in uçaklarından atılan bombalarla Medreset-ül Müşhad'da katledildi. Ardından Ahrar-üş Şam komutanlarından Hasan Abud ve beraberindeki 55 önemli komutan suikaste kurban gitti. Bu saldırıların failleri hâlâ tespit edilemedi. Son olarak Suriye Cephesi'nin en büyük askeri grubu İslam Ordusu (Ceyş-ul İslam) komutanı Zehran Alluş, Guta'da Rus Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların bombalı saldırısında şehit düştü.



SUİKASTLE GÖZDAĞI


Geçtiğimiz günlerde Riyad'da gerçekleştirilen ve muhalifleri önümüzdeki süreçte Esed'le müzakereye oturmaya zorlayan görüşmeler, başta Zehran Alluş'un komuta ettiği Ceyş-ul İslam ve Ahrar-üş Şam gibi grupların itirazlarına sahne olmuştu. Ardından gelen bu suikast, önümüzdeki döneme dair muhalif kanadı Esed'le aynı masada anlaşmaya zorlayan uluslararası güçlere karşı itiraz eden isimlere yönelik bir gözdağı olarak da değerlendiriliyor. Rusya'nın katliam amaçlı hava operasyonları, başta Bayır Bucak, Hama kırsalı, Halep'in kuzey ve güney cephesi ile Rakka'da muhaliflerin aleyhine, PKK'lıların lehine olacak şekilde devam ediyor.



3 AYDA 8 KOMUTAN


30 Eylül'de başlayan Rus hava saldırıları, Suriye cephesinde farklı gruplara mensup 8 üst düzey komutanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Suikastlerle direniş gruplarının üst düzey komutanlarının öldürülmesi, muhalif güçlerin üst düzey komutan kadrosunun da tamamen değişmesine neden oldu. Zehran Alluş'un yerine getirilen yeni komutan Ebu Hammam el Buveydani, Alluş'un intikamının işgalci Rus ve diğer katil unsurlardan alınacağını kaydetti. Zehran Alluş'un şehit edilmesinden sonra İslam Ordusu, Şam'da bulunan rejim karargahlarına ve Rus mevzilerine yoğun saldırı başlattı.



Saldırı ortak mı






Zehran Alluş'a yönelik suikastin Rusya'ya ait uçaklarca 'nokta atışıyla' gerçekleştirilmesi, olayda uluslararası istihbarat paylaşımı bulunduğu iddialarını güçlendiriyor. Yeni Şafak'a konuşan kaynaklar, Alluş'un katledilmesi için İsrail, ABD ve Rusya arasında ortak istihbarat çalışması yapıldığını belirtiyor.



Rusya'nın sicili kabarık






Rusya, muhalif liderleri öldürme konusunda adeta uzmanlaşmış durumda. Çeçenistan'ın önemli figürlerini de çeşitli suikastlerle sindiren Rusya'nın katliam listesi hayli kabarık. 21 Nisan 1996'da Rus özel timlerinin yürüttüğü ortak bir operasyon sonucu karanlık bir süikastle öldürülen Çeçenistan Devlet Başkanı Abdul-Halim Sadulayev'den sonraki hedef, aynı gün içerisinde Cevher Dudayev olmuştu. Dudayev, 21 Nisan 1996 günü, uğradığı bir füze saldırısında şehit edildi.







Aradan geçen 6 yıldan sonra Sovyet-Afgan Savaşı, Tacikistan İç Savaşı, Birinci ve İkinci Çeçen Savaşı'na katılan Amir Hattab, Rus güçlerinin hedef tahtasına oturtuldu. Hattab, 20 Mart 2002'de bir elçi tarafından getirilen bir mektupla zehirlenip öldürüldü.







Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov 8 Mart 2005 Çeçenistan'ın başkenti Grozni yakınlarında bir köyde kuşatılmış, teslim olmayı reddedince, saklandığı sığınağa bomba atılmak suretiyle öldürülmüştü.







Çeçenistan'ın efsane lideri Şamil Basayev 10 Temmuz 2006'da Rus timlerinin gerçekleştirdiği operasyonlar neticesinde şehit edildi.







7 Ekim 2007 tarihinde Kafkasya Emirliği ilanından sonra Şali, Argun ve Atagi sektörlerinin Mücahid Komutanlığı görevlerinde bulunan Hüseyin Gakayev de 26 Ocak 2011'de Rusya'nın Çeçenistan'da düzenlediği askeri operasyonda 12 Çeçen mücahidle birlikte öldürüldü.







Birinci Çeçen-Rus Savaşındaki başarılı operasyonlarından dolayı halk kahramanı madalyası alan Çeçen İçkeriya Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Doku Umarov, 18 Mart 2014 yılında özel bir operasyonla katledildi.



#Ceyş-ul İslam grubu
#Zehran Alluş
#Suriye
#esed rejimi
8 yıl önce