|

NASA'da çatlak

NASA'da Ares roket sisteminde çalışan bilimadamlarının rakip bir proje geliştirdikleri ve kimliklerini sır gibi sakladıkları ortaya çıktı

Washington
00:00 - 16/07/2008 Çarşamba
Güncelleme: 01:30 - 16/07/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
NASA'da çatlak
NASA'da çatlak

Amerikan uzay ajansı NASA'nın Ares roket sistemine rakip bir sistem, yine aynı projede çalışan muhalif mühendislerden geliyor. Daha güvenli, daha ucuz ve daha pratik olduğu belirtilen projelerine “Jüpiter” adını veren muhalif bilim adamlarının parlak buluşu da, Ares gibi Marshall Uzay Uçuş Merkezi ve diğer NASA kurumları çalışanlarının ürünü. Boş zamanlarında Jüpiter için çalışan mühendisler, başka yere sürülme ya da işten kovulma korkusuyla konuşmuyor.


35 MİLYAR $ TASARRUFLU

Bazı mühendislerin bir yeraltı roket programına katılması olasılığını göz ardı etmeyen Ares projesinin başkanı Steve Cook, “Ama insanların boş zamanlarında yaptıkları beni ilgilendirmez” dedi. NASA 2020'ye kadar da Ay'a yeniden astronot göndermeyi hedefliyor. Ay seyahati için aynı biçimde iki ayrı roket fırlatılmasını öngören muhalif Jüpiter projesi ise, iki roketin de uzay aracının dış yakıt tankına bağlanmasını öngörüyor. Jüpiter'in 35 milyar dolar tasarruf sağlayacağı belirtiliyor.


Ares 7 milyar doları buldu

Uzay mekiklerinin yerini alacak olan Ares bir yıldan kısa bir zaman içinde ilk test uçuşunu yapacak. 2015'e kadar Ares 1 ve buna eşlik edecek ağır yük roketi Ares 5 ile yörünge uçuşlarını başlatmayı planlayan Amerikan Uzay Ajansı NASA, 2020'ye kadar da Ay'a yeniden astronot göndermeyi hedefliyor.



16 yıl önce