|

Özbekistan seçimlerinde oy verme işlemi başladı

Özbekistan'da yaklaşık 21 milyon seçmen, cumhurbaşkanını belirlemek üzere oy kullanacak.

Yeni Şafak
10:00 - 29/03/2015 Pazar
Güncelleme: 08:03 - 29/03/2015 Pazar
AA

Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Liberal Demokrat Parti'den bir kez daha aday gösterilen mevcut Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'a, Halk Demokrat Partisi lideri Hatamcan Ketmanov, Adalet Sosyal Demokrat Partisi lideri Nariman Umarov ile Milli Diriliş Demokrat Partisi'nden tanınmış hukukçu Akmal Saidov rakip oldu.



1990 yılından bu yana ülkenin başında bulunan Kerimov'un seçim programında, ülkede yapmak istediği ekonomik reformlar geniş yer tutuyor. Kerimov'un yeniden seçilmesi halinde ülke yönetiminin bugüne kadar sürdürdüğü herhangi bir askeri birliğe üye olmamayı öngören bağlantısızlık statüsünün devam edeceği tahmin ediliyor.



Adaylardan Hatamcan Ketmanov, seçim programında sosyal konulara ağırlık verirken, Nariman Umarov adalet ve hukuk sisteminde yapmayı planladığı reformlarla ön plana çıkıyor. Diğer aday Akmal Saidov ise yasama ve hukuk alanındaki reformların yanı sıra milli değerlerin korunmasına geniş yer veriyor.



Yaklaşık 21 milyon seçmenin bulunduğu ülkede 135 seçim bölgesinde 9 bin 35 sandık kuruldu. Yurt dışındaki sandık sayısının 44 olduğu belirtildi.



Seçimi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Şanghay İşbirliği Örgütü gözlemcilerinin yanı sıra 50'ye yakın ülkeden 300'den fazla gözlemci izliyor, 430 yerli ve yabancı gazeteci takip ediyor.



Yerel saatle 06.00'da açılan sandıklar saat 20.00'de kapanacak.



#Özbekistan
#özbekistan seçim
#özbekistan oy
9 yıl önce