|

Para kavgası

ABD Başkanı Trump’ın gergin başlayan Paris turuna ‘Bağımsız Avrupa Ordusu’ tartışması damga vurdu. Trump, tartışmayı başlatan Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a tepki göstererek Avrupa’nın savunma harcamalarının ABD tarafından finanse edildiğini savundu.

Haber Merkezi
04:00 - 11/11/2018 Sunday
Güncelleme: 01:20 - 11/11/2018 Sunday
Yeni Şafak
Trump Paris’te Macron’la tartıştı
Trump Paris’te Macron’la tartıştı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Paris turu gergin başladı. Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren 'Ateşkes Günü' anma etkinlikleri için Fransa’ya gelen ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyaretine 'Bağımsız Avrupa Ordusu' tartışması damga vurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Trump, "Biz de güçlü bir Avrupa istiyoruz ama bu adil olmalı, Avrupa’nın savunma harcamalarındaki yük ABD’nin üzerinde" sözleriyle tepki gösterdi. Son birkaç yıldır Macron ile iyi bir dost haline geldiklerini belirten Trump, "Ortak noktalarımız farklılıklarımızdan daha fazla." şeklinde konuştu.

SÖYLEMİNİ YUMUŞATTI

Macron, geçtiğimiz Pazartesi ABD ve NATO’dan bağımsız bir Avrupa Ordusu’nun gerektiğini ifade etmiş ve Trump’ın tepkisini çekmişti. Trump ile bir araya gelen Macron, görüşmelerinin basına açık kısmında, "Trump ile aynı fikri paylaşıyorum: Savunma finansını paylaşmamız gerekiyor” açıklamasında bulundu.

AB'YE ŞARTLI YARDIM

"Ortak Savunma yükünü beraber taşıma konusunda söylediklerinizden memnunum” diyen ABD Başkanı Trump, “Biz güçlü bir Avrupa istiyoruz. Bu bizim için çok önemli. Avrupa’ya yardım etmek istiyoruz ama bu adil bir şekilde olmalı. Şu anda savunma harcamalarındaki yük ABD’nin üzerinde” cevabını verdi. Yerel saat 11'de başlayan görüşme Elysee Sarayı'nda gerçekleşti. Iki lider Suriye ve Libya ile ilgili güvenlik sorunlarını, İran'ın nükleer anlaşmasındaki ABD pozisyonunu ve Washington'un Avrupa'ya dayattığı gümrük vergilerini ele aldı.

ÖNCE BORCUNUZU ÖDEYİN

Emmanuel Macron’un geçtiğimiz Pazartesi ABD, Rusya ve Çin'e karşı bağımsız bir Avrupa Birliği Ordusu oluşturulması gerektiği söylemiş, Donald Trump ise bu fikre tepki göstererek, “Çok aşağılayıcı. Avrupa önce ABD'nin çok büyük bir şekilde destek verdiği NATO'ya olan borcunu ödemeli” demişti.

  • Suud’a Kaşıkçı çağrısı
  • ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Riyad’a daha fazla ayrıntı vermesi konusunda çağrıda bulundu. Cinayetin Ortadoğu’da daha fazla istikrarsızlığa neden olmaması gerektiğini belirten iki lider, cinayetin yansımalarının Yemen’deki savaşa çözüm bulmaya yardımcı olabileceği konusunda görüş birliğine vardı.
#Donald Trump
#Emmanuel Macron
5 years ago