|

PKK'da iç çatışmalar arttı

ABD’nin Suriye’de PKK’yı meşrulaştırmak için Arap ve Süryanilerle kurduğu SDG yapılanması çöküyor. Son günlerde SDG içindeki Araplarla PKK’lı gruplar arasında çatışmalar arttı. PKK/YPG, SDG çatısı altındaki onlarca silahlı Arap aşiret gücünü tutukladı.

Hatice Saka
10:21 - 7/12/2021 Salı
Güncelleme: 10:24 - 7/12/2021 Salı
Yeni Şafak
Foto: Arşiv.
Foto: Arşiv.

PKK’lı teröristlerle Arapların birbirinden ayrılması için ilk adımın atıldığı belirtiliyor. ABD'li yetkililer ise SDG kontrolündeki bölgelerde söz sahibi Arap aşiretlerle alternatif modeller üzerinde görüşüyor.

TEPEDEKİLER PKK'LI

PKK’nın Suriye yapılanması ile ilgili çalışmalar yürüten araştırmacı Anas Shawakh, SDG kontrolündeki bölgelerde krizin derinleştiğini söyledi: “SDG'nin üst yönetiminde Kürtler yer alıyor. Birliklerin yüzde 25'i Kürtler, yüzde 75'i Arap. Buradaki en büyük sorun, yöneticilerin doğrudan terör örgütü PKK üyesi olmasından kaynaklanıyor. Çatışmalarda ön saflarda Arapların olması, rejimle SDG'nin birlikte çalışması da bölgede yaşanan gerginliğin diğer sebepleri. Örneğin SDG'nin Suriye'deki en büyük birliklerinden biri olan Deyrizor Askeri Konseyi Komutanı Ahmed Hamid el-Habiyl uzun zamandır PKK'lı yöneticilerden rahatsız ve onlardan ayrılmaya çalışıyor. Fakat henüz başaramadılar.”


SİVİLLER İSTEMİYOR

Deyrizor'daki son durum hakkında da bilgi veren Suriyeli araştırmacı, şunları aktardı: “Kent iki kişinin idaresine bırakılmış. Baran PKK'nın baş temsilcisi ve tüm Deyrizor'u yönetiyor. Adel ise Suriye'deki en büyük petrol ve gaz sahalarını kapsayan kırsal bölgeyi kontrol ediyor. Aylardır ekmek kıtlığı yaşanan Deyrizor'da fırınların akaryakıt ödeneklerini bile kestiler. İnsanları kasten aç bıraktılar. Halk bu uygulamaları protesto ediyor. PKK'lıların bölgeden sınır dışı edilmesini istiyor.”

HALKI KASTEN AÇ BIRAKTILAR

PKK'lı yöneticilerin karıştığı yolsuzlukların artık halkın tahammül sınırını aştığını belirten Suriyeli araştırmacı sözlerini şöyle sürdürdü: "Deyrizor bölgesi üzerinden örnek verirsek, kent Baran ve Adel isimli iki kişinin idaresine tabi ve bu iki şahsiyet Deyrizor'un kaderini kontrol ediyor. Baran isimli şahıs PKK'nın baş temsilcisi ve idari olarak tüm Deyrizor'u yönetiyor. Adel adlı diğer şahıs ise kırsal bölgeyi kontrol ediyor. Bu kırsal bölge, Suriye'deki en büyük petrol ve gaz kuyusu sahalarını kapsıyor. Her ikisi de eğitim, sağlık birçok alanda yolsuzluk yapıyorlar. Aylardır ekmek kıtlığı yaşayan Deyrizor'da fırın yetkililerinin akaryakıt ödeneklerini bile kestiler ve insanları kasten aç bıraktılar.” Bölge halkının SDG'nin ayrılıkçı politikalarından şikayetçi olduğuna dikkat çeken Shawakh, “ Halk düzenli olarak onların uygulamalara karşı protesto gösterileri düzenliyor ve PKK liderlerinin bölgeden sınır dışı edilmesini talep ediyorlar.” dedi.

#Ortadoğu
#Suriye
#PKK
#ABD
2 yıl önce