|

Rabia isyanı

Mısır’da Rabia ve Nahda katliamlarının ikinci yıldönümü nedeniyle dünya başkentlerinde protesto gösterileri yaşandı. Askeri darbeye sessiz kalarak onaylayan ülkelerin kınandığı gösterilerde Mısır cuntasının yargılanması talep edildi.

Yeni Şafak
04:00 - 16/08/2015 Pazar
Güncelleme: 21:56 - 15/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki katliamların ikinci yılı nedeniyle başta Kahire olmak üzere New York, Londra, Berlin'de protesto gösterileri düzenlendi. ABD'de Mısır'ın New York Başkonsolosluğu önünde başlayan gösteride yüzlerce kişi katliamda hayatını kaybeden binlerce darbe karşıtını anarak Rupert Murdoch'un sahibi olduğu News Corporation şirketinin genel merkezine yürüdü. Binanın önünde bir başka darbe karşıtı grupla birleşen göstericiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mursi'yi yan yana gösteren pankartları açtı.



GÖRMÜYOR MUSUN?


İngiltere'nin başkenti Londra'da “Rabia London” adlı Filistinli organizasyonun düzenlediği gösteride, Mısır'ın Londra Büyükelçiliği önünde bir araya gelen yaklaşık 150 kişilik grup, “Ordu devleti istemiyoruz”, “David Cameron görmüyor musun? Sisi demokrasiyi öldürdü” sloganları attı. Almanya'nın başkenti Berlin'de AB Temsilciliği önünde toplanan Mısırlılar, katliamın fotoğraflarla anlatıldığı pankartlar ve Mısır bayrakları taşıdı. Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak'ın çağrısı üzerine Mısır'da cuma namazının ardından binlerce kişinin katıldığı eylemler düzenlendi. Gösterilere müdahale eden güvenlik güçleri, “şiddete teşvik”, “arbede çıkarma” gibi gerekçelerle 36 darbe karşıtını gözaltına aldı.





Sol'dan kasideli kınama


Mısır'da İhvan'dan sonra sıranın kendilerine geleceğini söyleyerek askeri cuntaya karşı koyma çağrısı yapan solcu siyasi gruplarından Sosyalist Devrimciler Hareketi, Rabia ve Nahda meydanlarındaki katliamların ikinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere destek verdiğini açıkladı. Hareket'in sosyal medya hesabında yayınlanan bildiride, Rabia ve Nahda meydanlarının boşaltılması esnasında yaşanan ölüm olayları kınandı. Hareketin avukatı ve siyasi büro üyesi Heysem Muhammedeyn, olaylarda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının yer aldığı bir kaside yayınlayarak, iki yıl önceki operasyonu destekleyen siyasi oluşumları da kınadı.



Havalimanı sistemi hack'lendi




Mısır'ın başkentindeki Kahire Uluslararası Havalimanı bilgisayar sistemine siber saldırı düzenlendiği ve internet sitesine, ülkedeki darbe karşıtlarının sembolü haline gelen “Rabia” işaretinin konulduğu bildirildi. Kahire Havalimanı Şirketi Genel Müdürü Ahmed Ginine, “Havalimanı iletişim polisi konu ile ilgili araştırma yapmak ve suçluları adalete teslim etmek için görevlendirilmiştir” diye konuştu. Söz konusu siber saldırının Rabia ve Nahda meydanlarındaki katliamın ikinci yılında yapılmış olması dikkat çekti.



“Türkiye'ye minnetarız”

ABD'li bazı Müslüman gruplar, batılı ülkelerin Mısır'da yaşanan insan hakları ihlallerine karşı tepkisiz kaldığına işaret ederek, Türkiye'nin Mısır'daki demokrasiyi destekleyen nadir ülkelerden biri olduğunu söyledi. ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi (USCMO) Genel Sekreteri Usame Cemal, “Prensiplerine bağlı kalan ülkeler de var ve biz Türkiye'ye, Türk halkına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsına ve partisine bunun için minnettarız. Türkiye Mısır'da demokrasiyi ve insan haklarının korunmasını destekleyen az sayıdaki ülkelerden biri olmuştur” dedi.



Rabia Müzesi




Mısır'da Rabiatu'l Adaviyye Meydanı'ndahayatını kaybedenlerin anısına başkent Kahire'de inşa edilmesi planlanan müzenin tasarımının tamamlandığı belirtildi. Kahire'de 5 bin metrekare, tamamının ise 8 bin metrekare üzerine inşa edilecek müzenin tasarım çalışmalarının Mısırlı mimar Yusuf Fehmi başkanlığında, başta Malezya ve İspanya olmak üzere yurt dışından ekiplerin katılımıyla gerçekleştiği ifade edildi. Müze için şu ana kadar 12 bin resim ve 600 video kaydının toplandığı da kaydedildi.



#rabia
#rabia günü
#mursi
9 yıl önce