|

Ricky Martin'li kutlama

ABD başkanlığını bugün Clinton'dan devralacak olan Bush için düzenlenen kutlama törenleri başlarken, ilk konserde Bush ünlü pop şarkıcısı Ricky Martin ile sahneye çıktı. Muhammed Ali de törenin yıldızlarındandı.

.
00:00 - 20/01/2001 Cumartesi
Güncelleme: 16:43 - 2/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Ricky Martin'li kutlama
Ricky Martin'li kutlama

ABD başkanlığını bugün Bill Clinton'dan resmen devralacak olan George Bush için düzenlenen kutlama törenleri Washington'da başlarken, ilk konserde Bush, ünlü pop şarkıcısı Ricky Martin ile sahneye birlikte çıktı. Soğuk havaya karşın 15 bin kişinin katıldığı Lincoln Anıtı'ndaki konsere eşi Laura ile birlikte gelerek halka hitap eden Bush, "ABD başkanlığı benim için çok büyük onur ve göreve başlamaya hazırım" diye konuştu.

Yeni Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Dışişleri Bakanlığı'na getirilen Colin Powell'ın da eşleriyle katıldığı konserin ağır topu ise, Latin pop türünün en önemli sanatçısı Ricky Martin oldu. Sahnede Bush ile kısa süre sohbet eden, yeni başkanın elini tutan Ricky Martin, şarkılarıyla kalabalığı coşturdu. Ünlü eski boksör Muhammed Ali'nin de katıldığı etkinliğin bir kısmını CNN televiyonunun talk şovcusu Larry King sundu. Amerikan sinema ve sanat dünyasının büyük çoğunluğu, Cumhuriyetçi Bush'a karşı başkanlık seçiminde Demokrat Al Gore'u desteklemişti. Bu yüzden, pek çok ünlü sanatçı Bush'un törenlerine katılmamayı tercih etti.

Pentagon'da papyonlu veda

ABD'de bugün yapılacak başkanlık devir teslim töreninden önce, önceki gece Savunma Bakanlığı'nda (Pentagon) papyonlu veda töreni düzenlendi. Görevini William Perry'ye devredecek Savunma Bakanı William Cohen ve Pentagon'un 6 yıl boyunca sözcülüğünü yapan Kennneth Bacon'ın hazır bulunduğu papyonlu veda gecesine kravatlı katılan tek kişi, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) sözcüsü Bill Harlow oldu. Harlow, davetlilerin kahkahaları arasında, "Kimse bana papyon takmam konusunda bir şey söylemedi; işte yeni bir istihbarat başarısızlığı" dedi.

Veda gecesinde gazeteciliğe soyunan Cohen, sözcüsü Bacon'a, Saddam Hüseyin'in ABD'nin Körfez Savaşı sırasında zayıflatılmış uranyumlu silah kullandığı iddialarının BM nezdinde araştırılması için talepte bulunmasıyla ilgili soru sordu. Cohen, şakacı bir ses tonuyla "Zayıflatılmış uranyumlu silahlarla deli dana hastalığı arasında bir bağlantı var mı?" diye sordu. Wall Street Journal'ın eski genel yayın yönetmeni olan ve 1994'te Pentagon'a giren Bacon, 20 Ocak'tan sonra, merkezi başkent Washington'da bulunan mültecilere yardım ajansı Refugees International'ın başkanlığını yürütecek.

CLINTON: Elveda Amerika!

ABD başkanlığını bugün resmen George Bush'a devredecek olan Bill Clinton, Amerikan halkına televizyondan yaptığı konuşmayla veda ederken, Bush'a da üç tavsiyede bulundu. ABD halkına teşekkür eden ve başkan olarak "elveda" diyen Clinton Bush'a, başkanlığı döneminde ABD dışındaki dünyaya arkasını dönmemesi, bütçe istikrarını mutlaka koruması ve çeşitli ırklardan oluşan Amerikan toplumunu birleştirmesi çağrısında bulundu. Ülkesine hizmet etmeye devam etmek istediğini anlatan Clinton, "Ayrılıken, göreve başladığımdan daha idealist, umutlu ve güvenliyim" dedi. Konuşmasına sekiz yıllık çalışma arkadaşları olan yardımcısı Al Gore ve bakanlarına teşekkür ederek başlayan Clinton, bu dönemde Amerikan halkının büyük ölçüde zenginleştiğini, ülkenin daha güvenli bir hale geldiğini ve ABD'nin dünya liderliğini pekiştiğini söyledi. "Başkanlığım sona eriyor, bir daha hiç bu kadar mutluluk ve gurur duyacağım kutsal bir görevde bulunmayacağım, ancak kamuya hizmetim sürecek" diyen Clinton, sözlerine "teşekkürler, Tanrı sizi korusun, Tanrı Amerika'yı korusun" diye son verdi.

Clinton başarılı ama sevilmiyor

Bu arada Clinton için yapılan anketlerde, Amerikan halkının çoğunluğunun Clinton'ın performansını beğendiği, kişiliğini ise sevmediği ortaya çıktı. ABC, CBS, NBC televizyonları, The Washington Post ve The Wall Street Journal gazeteleri ile Gallup araştırma kuruluşu tarafından düzenlenen ayrı ayrı anketlere katılanların ortalama yüzde 66'sı Clinton'ı başarılı bulduklarını söylerken, karşı görüş belirtenlerin ortalama oranı yüzde 30 oldu. Sadece CBS televizyonunun anketinde sorulan "Clinton'ın kişilik özelliklerini beğeniyor musunuz?" sorusuna ise katılanların yüzde 60'ı hayır, yüzde 34'ü ise evet cevabı verdi.

ABD halkı Bush'a 'kısmen' güveniyor

ABD'de düzenlenen bir ankette, başkanlık görevini Clinton'dan devralacak olan George Bush'a Amerikan halkının kısmen güvendiği ortaya çıktı. CNN televizyonunun yayınladığı ankete katılanların yüzde 46'sı, Bush'un görevinin sona ereceği 2005 yılında ABD'nin bugünkünden daha iyi bir noktada olacağı görüşünü dile getirdi. Ankete katılanların yüzde 42'si ise 4 yıl sonra ABD'nin daha iyi bir konumda olmayacağını düşünüyor. Ankete katılanların çoğunluğu, Bush döneminde askeri güç, ahlaki değerler, ABD'ye dünyada duyulan saygı ve eğitim düzeyinin ilerleyeceği görüşünü savundu. Bush, ırkçılıkla mücadele, çevre ve sağlık konularında ise ankete katılanlardan düşük not aldı.

ABD'de Başkan Bill Clinton'ın bugün görevini George Bush'a devretmesiyle birlikte, yıllardır birlikte çalıştığı hükümet üyeleri de kendi yollarına gidecek. Bugünden itibaren Clinton ve yardımcısı Al Gore "emekli" olacak, başka bir deyişle "şimdilik işsiz" kalacak. Clinton'ın Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, dünyada demokrasinin gelişmesini amaçlayan düşünce kuruluşu Ulusal Demokratik Enstitü'nün yönetim kurulu başkanı olacak. Savunma Bakanı William Cohen, siyaseti tamamen bırakarak, iki yakın arkadaşıyla birlikte bir uluslararası danışmanlık şirketi kuracak. Enerji Bakanı Bill Richardson, ünlü Yale Üniversitesi'nde ders vermeye başlayacak.


23 yıl önce