|

Rus rublesi dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetti: Merkez bankası faizi yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükseltti

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik devam ederken, Avrupalı ve Batılı ülkelerden ekonomik yaptırım kararları da gelmeye devam ediyor. Rus rublesi, bölgeden gelen haberler ve birçok ülkenin katıldığı yaptırım paketlerinden dolayı dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetti. Rusya Merkez Bankası rubledeki sert değer kaybının ardından politika faizini yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardı.

08:37 - 28/02/2022 Pazartesi
Güncelleme: 10:14 - 28/02/2022 Pazartesi
Diğer
Arşiv.
Arşiv.

Rusya’ya yönelik sert yaptırımların ardından ilk iş gününde Rus rublesi ABD doları karşısında yüzde 30 civarında değer kaybetti.

ABD ve Avrupa, Rusya'nın 640 milyar doları bulan rezervlerini hedef aldı. Rusya Merkez Bankası’nın rezervini kullanma imkanının da kısıtlanması, rubleyi savunmasız bıraktı.

Ayrıca, Rusya rezervlerinin yaklaşık yarısı Batı ülkelerinde bulunuyordu. Rusya'nın söz konusu rezervlerine erişimi kesilmiş oldu.

RUSYA MERKEZ BANKASI SERT FAİZ ARTIRDI

Rubledeki sert değer kaybı Rusya Merkez Bankasını harekete geçirdi. Politika faiz oranı yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükseltildi.

Bankadan yapılan açıklamada, Rus piyasalarında yaşanabilecek olası sorunlara işaret edildi.

Vatandaşların birikimlerinin değer kaybetmemesi, mali ve fiyat istikrarının korunması için faiz artırımı kararı alındığına işaret edilen açıklamada, politika faizinin 10,5 puan artışla yüzde 9,5’ten yüzde 20 çıkartıldığı belirtildi.

RUBLEDEKİ DEĞER KAYBININ ENFLASYONU ARTIRMASI BEKLENİYOR

  • Rusya Merkez Bankası yaptığı yazılı açıklamada, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle (TSİ) 07.00’da başlaması gereken döviz piyasasındaki işlemlerin saat 10.00'da başlayacağını duyurdu.

Açıklamada, Rus piyasasındaki işlemlerde yabancı müşteriler adına Rus menkul kıymetlerin satışının da geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

ABD ve Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna saldırısı nedeniyle Rusya Merkez Bankası’nın söz konusu ülkelerde bulunan yaklaşık 300 milyar dolarlık rezervinin dondurulduğunu açıklamıştı.

Ayrıca çok sayıda Rus bankasına da yaptırım uygulanırken, Avrupa Birliği hava sahasının da Rus uçaklarına kapatılması kararı verilmişti.

#Rusya
#Rus rublesi
#Dolar
#Ukrayna
#Swift
2 yıl önce