|

Sarayı havaya uçuracaktı

Düzenlediği saldırılarla Norveç'e kabus yaşatan aşırı sağcı Breivik'in hedef listesinde, Kraliyet Sarayı ile İşçi Partisi Genel Merkezi'nin de bulunduğu ortaya çıktı. Plana göre Breivik, sarayı sembolik değerinden dolayı, İşçi Partisi'ni de 'çok kültürlü toplumdaki rolü' nedeniyle vuracaktı

Dış Haberler
00:00 - 31/07/2011 Pazar
Güncelleme: 01:02 - 31/07/2011 Pazar
Yeni Şafak
Sarayı havaya uçuracaktı
Sarayı havaya uçuracaktı

Norveç'te düzenlenen ikiz saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 77'ye yükselirken, ülkeyi sarsan eylemin arkasındaki Anders Behring Breivik'in hedef listesinde, Kraliyet Sarayı ile İşçi Partisi Genel Merkezinin de bulunduğu anlaşıldı. Savcı Paal-Fredrik Hjort Kraby, Verdens Gang (VG) gazetesine yaptığı açıklamada, sorgusu sırasında Breivik'in, başka hedeflere de saldırmayı planladığını söylediğini ifade etti. Kraliyet Sarayı'nın sembolik değerinden dolayı, İşçi Partisi'nin ise saldırgana göre çok kültürlü bir toplum oluşturulmasındaki rolü nedeniyle hedef seçildiği belirtildi. Breivik'in avukatı Geir Lippestad da “A ve B planları vardı. Yaptığı eylem sanırım B planıydı” dedi.

'HELAL ET İSTEMEDİĞİNİ' SÖYLEDİ

Lippestad ayrıca, Breivik'in organize ettiği saldırı ve katliama, medyanın duyduğu yoğun ilginin farkında olduğunu belirterek, “Breivik, terör saldırılarının TV'lerde ve Norveç dışındaki medyada etki meydana getirip-getirmediğini soruyor. Hem yaptıklarından pişman olmadığını belirtiyor, hem de bu sarsıcı olayları yapmasının zor ama kaçınılmaz olduğunu söylüyor” diye konuştu. VG'nin başka bir haberine göre ise Breivik hapishane yetkililerine helal et istemediğini iletti.

SALDIRIDAN DERS ALMADILAR

Aşırı sağa karşı önlem almayan Norveç ise, tüm yaşananlardan ders çıkarmamış gibi görünüyor. Saldırıların ardından özel bir rapor hazırlayan Norveç İstihbarat Teşkilatı (PST), aşırı sağ gruplarla ilgili terör tehdit seviyesini arttırmaya gerek olmadığını açıkladı. Bu arada Utoya adasındaki katliamda hayatını kaybeden Türk kızı Gizem Doğan için yarın Norveç'in Trondheim şehrinde bir cenaze töreni düzenlenecek. Törene Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılması planlanıyor.


Sosyal ağlardaki 'aşırı' tehlike

Norveçli saldırgan Anders Behring Breivik, olay öncesi her satırından yabancı ve İslam düşmanlığı okunan 1516 sayfalık manifestoyu interneten yayımlamıştı. Kanlı eylemden sonra özellikle Avrupa, internette gezinen gizli tehlikenin farkına varmaya başladı. Breivik'in İngiliz Savunma Ligi (EDL) adlı aşırı sağcı örgütün internet sitesine 12'inci yüzyıla ait Norveçli Haçlı şovalyesi Sigurd takma adıyla yorumlar yazdığı iddia edilmişti. Bu gelişmeden sonra EDL'nin sitesi 10 bin kişiden fazla üyeye ulaştı. Anders Behring Breivik'in adına açılan Facebook sayfalarına ise her geçen gün üye sayısı artıyor. Sayfalarda Nazilerin lideri Hitler'in videolarının paylaşılması ise dikkat çekiyor. Facebook'un başı çektiği ve aşırı sağın buluşma noktası haline gelen sosyal paylaşım sitelerinin arasında Myspace ve Twitter da bulunuyor. Sadece Almanya'da aşırı sağa ait 1000'den falza internet sitesi ve 38 online radyo istasyonu hizmet veriyor.


13 yıl önce