|

Savaşın acısı müzede yaşıyor

Afganistan’da 40 yıldır süren çatışma ve saldırıların kurbanlarının hatıraları, kişisel eşyalarının sergilendiği “Savaş Hatıraları Müzesi”yle canlı tutuluyor. Müze Müdürü İhsan 40 yıllık savaşın nelere mal olduğunu göstermek istediklerini söylüyor.

Haber Merkezi
04:00 - 27/04/2019 السبت
Güncelleme: 03:24 - 27/04/2019 السبت
Yeni Şafak
Müzede sergilenen eşyalar.
Müzede sergilenen eşyalar.

8 SENELİK ÇALIŞMA

Afganistan’da 40 yıldır süren çatışma ve saldırıların kurbanlarının hatıraları “Savaş Hatıraları Müzesi”yle canlı tutuluyor. Başkent Kabil’deki “Savaş Hatıraları Müzesi”nin Müdürü Kazım İhsan, müze çalışmalarına 8 sene önce başladıklarını söyledi. Müzede, kurbanların ölürken üstlerinde bulunan kıyafetten sevdiklerine yazdıkları mektuplara, diplomalarından kullandıkları tespihe kişisel eşyaları sergileniyor.

SAVAŞ NELERE MAL OLDU?

Ailelerden savaşa kurban verdikleri yakınlarının eşya ve hatıralarını istediklerini belirten İhsan, ailelerin önce eşyaları vermek istemediğini, ancak onların hatıralarını yeniden canlandırma fikriyle ikna olduklarını anlattı. İhsan, Afganistan’da 40 yıllık savaşın nelere mal olduğunu göstermek, kurbanların unutulmamasını ve acı olayların tekrar yaşanmamasını sağlamak istediklerinin altını çizdi.

AİLELERDEN YOĞUN İLGİ

Ziyaretçilerin ayrıntılı bilgi edinebilmesi için eşyaların yanı sıra öz geçmişlere de yer verdiklerini belirten İhsan, savaş mağduru ailelere psikolojik destek sağladıklarını da ifade etti. Müzeye aile fertlerini şiddete kurban verenlerin yoğun ilgi gösterdiğini belirten İhsan, “Yakınlarını kaybeden aileler müzeyi ziyaret ederek saatlerce eşyaların başında ağlıyor ve hatıralarını tazeliyor’’ dedi.



  • En kanlı yıl
  • Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonundan (UNAMA) yapılan açıklamada, Afganistan’da 2018’in 18 yılın en kanlı yılı olduğu ve saldırılarda 3 bin 804 sivilin hayatını kaybettiği bildirilmişti. Aynı dönemde 7 bin 189 sivilin de yaralandığı belirtilen açıklamada, sivil ölümlerin 927’sinin çocuklardan oluştuğu ifade edilmişti.


#​Afganistan
#Savaş Hatıraları Müzesi
#Kazım İhsan
٪d سنوات قبل