|

Selman’ın vahşi silahı

Suudi Arabistan ve BAE, ekonomik cezalandırma ve gıda üretimini hedef alan hava saldırılarıyla Yemen’de dünyanın en büyük açlık krizini çıkardı. Koalisyon, abluka ve 1 milyon kamu çalışanının maaşlarını keserek insanları bir gecede yoksulluğun kuyusuna düşürdü. Ülkede aileler bir somun ekmek için ziynetlerini, toprak ve arabalarını satıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 7/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:55 - 7/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Yemen’de dünyanın en büyük açlık krizini çıkardı
Yemen’de dünyanın en büyük açlık krizini çıkardı

Yemen’de düğünleri, cenaze törenlerini ve okul otobüslerindeki küçük bedenleri hedef alan Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), cezalandırıcı ekonomik önlemlerle ülkede açlık krizi çıkardı. Amerikan New York Times (NYT) gazetesinin haberinde, ülkedeki açlığın ana nedeninin gıda yokluğu değil, insanların yaşadığı ekonomik kriz olduğu vurgulandı. Haberde, “Bölgede gıda yokluğu olduğu için insanlar açlık çekmiyor. Marketlerde raflar dolu ancak hızla artan fiyatlar nedeniyle bu malları alım gücü yok” ifadelerine yer verildi.


YOKSULLUK KUYUSU

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın yönettiği koalisyon ve ABD, ülkenin kuzeyini kontrol eden Husilere yönelik cezalandırıcı ekonomik önlemler alıyor. Abluka, sert ithalat tedbirleri ve 1 milyona yakın kamu çalışanının maaşlarını kesmeyi de içeren bu eylemlerin yükü sivillerin omuzuna bindi. Suudi Arabistan ve müttefikleri milyonlarca insanı yoksulluğun kuyusuna düşürdü. Hükümet ülkedeki en büyük işveren olduğundan, ülkenin kuzeyindeki yüz binlerce ailenin bir anda hiçbir geliri kalmadı.

UMUTSUZ ÇAĞRILAR

Maaşları ödenmeyen üniversite profesörleri sosyal medyada umutsuzca çağrılarda bulunuyor. Doktorlar ve öğretmenler ailelerine ekmek getirebilmek için ziynet eşyalarını, topraklarını ya da arabalarını satmak zorunda bırakılıyor. Geçen haziran ayında Hudeyde kentinin ele geçirilmesi için başlatılan operasyonda 570 bin kişi yerinden edilirken bir o kadar sivil de açlığın pençesine düştü.


GIDA ÜRETİMİ İMHA EDİLDİ

Ekonomik krizin bir nedeni de köprüler, fabrikalar, balıkçı tekneleri ve halk için hapishaneye dönen Husilerin kontrolündeki alanlarda gıda dağıtımı ve üretiminin bitirilmesini hedef alan hava saldırıları oldu.

  • Servetlerini katladılar
  • Husilerin elindeki yerlerde çalışan yardım görevlileri, kontrol noktalarında yasa dışı vergiler topluyor ve uluslararası yardımları askerlerin ailelerine ya da kendi ceplerine yönlendirmeye çalışıyor. Ülkenin kuzeyindeki insani trajediye rağmen bazı Yemenlilerin bölgedeki durumdan yararlanarak servetlerine servet kattığına dikkat çekildi.
#Suudi Arabistan
#Yemen
#Katliam
5 yıl önce