|

Sonları yakın

Zeytin Dalı Harekatı’nın 57. gününde doğudan ve batıdan ilerleyen birlikler buluştu. Afrin’i tamamen kuşatan Mehmetçik ve ÖSO meskun mahal temizliği için emir bekliyor. Panikleyen PKK’lılar ise Afrin’i yakıp yıkıyor. Yüzlerce araç kundaklandı, 25 bin sivil binalara hapsedilerek canlı kalkan yapıldı. Teröristlerin çoğu ilçeden kaçıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/03/2018 Pazar
Güncelleme: 03:22 - 18/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
PKK’lılar, önüne barikat kurduğu binalara kırsaldan kaçırdığı masum köylüleri yerleştirdi.
PKK’lılar, önüne barikat kurduğu binalara kırsaldan kaçırdığı masum köylüleri yerleştirdi.

Zeytin Dalı Harekâtı’nın 57. gününde Afrin ilçe merkezini çepeçevre kuşatan birlikler, teröristlerin imhası için meskûn mahale girmek üzere. Karadan ve havadan abluka altına alınan ilçede PKK’lıları yaklaşan ölümün paniği sardı. ‘Savaş hukuku’na dair hiçbir kural ve kaide tanımayan teröristler eşine az rastlanır pervasızlıklara imza atıyor. Halkın ilçeyi terk etmesini önlemek için yollara hendek kazıp barikatlar kuran PKK, Afrinlilerin kazma-kürekle bu engelleri aşması üzerine silaha sarıldı.


400 ARAÇLIK KONVOY

Yeni Şafak’ın saha kaynaklarından aldığı bilgilere göre PKK’lılar, önceki gece saat 22.30’da Afrin Merkez Hastanesi’ni talan etti. Binadan sık sık patlama sesleri duyuldu. Başka mahalledeki bir sağlık ocağında da aynı manzara yaşandı. Sonrasında ilçe sokaklarında bir anons duyuldu: “Kimse dışarı çıkmasın, sokakta görülen herkes vurulacak.” Anonsun ardından saat 23.00 sıralarında yaklaşık 400 araçlık konvoy, ilçeden çıkmak üzere hareket etti. Konvoydaki araçlardan 70’i tamamıyla PKK’lılardan oluşuyordu. Cip ve kamyonetlere, hatta üzerini battaniyelerle kapattıkları doçka silahlarının çevresine kadın ve çocukları oturtan teröristler, sivillerin içine gizlenerek ilçeden ayrıldı.


600 TERÖRİST MERKEZDE

Afrin sokaklarında dün öğle saatlerine dek hiç kimse görülmedi. PKK’lılar camlardan dışarı bakanlara bile ateş etti. Geçtiğimiz haftadan buyana üst ve orta düzey sorumlularını Afrin’den çeken PKK, merkezde sadece ‘eğitimli’ teröristleri bıraktı. Merkezden çıkartılanlar, örgütün eylem gücü en zayıf unsurlarını oluştururken, yine sivillere ait araçlarla ilçe merkezine ‘sıkı eğitimden geçirilmiş’ teröristler getirildi. İlçedeki PKK’lı sayısının 600 civarında olduğu sanılıyor. Mahallelerin çevresine sözde savunma hattı oluşturan teröristler, masumların canını hiçe saymaktan çekinmeyeceğini bir kez daha gösterdi.


BİNALAR MASUMLARLA DOLU

Örgüt Afrin’in Raco Yolu, Mahmudiye, Bubenna, Tıneybe ve Garaj mahallelerinin dış çemberindeki bütün binalara sivilleri doldurdu. Bu sivillerin birçoğu, örgüt tarafından kırsaldan zorla getirilen köylüler. Evleri tutsak durumdaki sivillerle dolduran teröristler, bina önlerine de siperler kazarak savunma hattı oluşturdu. Yeni Şafak’a konuşan kaynaklar sadece bir binanın tek dairesinde 70-80 arası sivilin hapsedildiği bilgisini verdi. Mahpus durumdaki masumlar orada ne amaçla tutulduklarını bilmiyor. 4 mahallede bu şekilde canlı kalkan yapılan sivil sayısının 25 bin civarında olduğu sanılıyor.


7. nokta

Türk Silahlı Kuvvetleri, İdlib’de 7. gözlem noktasını hayata geçirdi. Dün sabah saatlerinde Türkiye’den İdlib’e giren askeri konvoy, gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alan Halep’in kuzeybatı kırsalına güvenli şekilde ulaştı. Anadan’a bağlı bir köyün tepesine yerleşen TSK unsurları, Halep kuzey kırsalına ve karşısındaki rejim güçlerine hakim durumda bulunuyor. Yeni gözlem noktası Türkiye-Suriye sınırından yaklaşık 35 kilometre derinlikte yer alıyor. Kazakistan’ın başkenti Astana’da garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde, TSK, 12 Ekim 2017’de İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki ateşkes rejiminin takibi için gözlem noktaları oluşturmaya başlamıştı. Anlaşmaya göre Türkiye İdlib’e toplamda 12 gözlem noktası kuracak.


Ya ölecektik ya kaçacaktık

Afrin’den kaçanlar arasında, PKK’nın canlı kalkan olarak kullanmak için zorla Afrin’e götürdüğü köylüler de var. Şıltah köyünden kaçırılan ve yaşadıkları kabus dolu günlerden sonra ilçeden ayrılmayı başaran 20 aile, şimdi evlerine kavuşmaya hazırlanıyor. PKK’dan temizlenen Şıltah’a gidecek gruptakilerden Muhammed İcali, “Harekât başlayınca bizi köyümüzden sürüp birçok insanla birlikte Afrin’e götürdüler. Ben karşı çıktığım için 12 gün cezaevine koydular. Bana ‘Sen uçaklara koordinat veriyorsun’ deyip işkence ettiler. ‘Buradan gidemezsiniz’ dediler. Telefonlarımıza el koydular, ‘Giderseniz hepinizi öldürürüz’ dediler. Allah’ın yardımıyla oradan kurtulduk. Orada insanların hepsi kaçmaya korkuyor, çünkü keskin nişancılar var ateş ediyorlar. Yollarda mayın olduğunu söylüyorlar, ‘Kaçarsanız ölürsünüz’ diyorlar. Biz bunu göze alarak geldik mayına denk gelmedik ama bazı insanların mayında öldüğünü duyduk. Biz geçtik ama ardımızdan koyunlarımız da geliyordu. Onlara ateş açtılar birçok hayvanımız bu nedenle telef oldu. Yapabilecek bir şey yoktu ya orada ölecektik ya da kaçacaktık” diye konuştu.


Depoya hücum

Köşeye sıkışan teröristler ilçe merkezinde bazı yerlerin kontrolünü bıraktı. Afrinliler PKK’nın depolayarak fahiş fiyatla sattığı ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu depolara akın etti. Teröristlerin çekilmesiyle depoların kontrolü için siviller arasında silahlı çatışma çıktı.



Afrin kundakçıları

PKK, Afrin’den geriye bir enkaz yığını bırakmak için her şeyi yapıyor. Ellerinde benzin bidonlarıyla sokağa çıkan kundakçılar, son 48 saatte Afrin merkezde 600’ün üzerinde aracı yaktı. Araçları genellikle Sanayi ve Villalar bölgesine götürerek yakan PKK, sıkı bir belge temizliğine de girişti. Askerlik şubesi, tapu, istihbarat ve belediye binaları başta olmak üzere tüm resmi kurumları yakan örgüt, belgeleri de imha etti. Bir yandan da Afrin halkını soymaya devam eden teröristler, ilçeden çıkmak isteyenlerden kişi başı 2 milyon Suriye Lirası talep ediyor. Parayı veremeyenlerin hiçbir şekilde Afrin’den ayrılmasına izin verilmiyor. Kırsaldan zorla getirilen köylüler ise barikatların bulunduğu mahallelerdeki evlerde ‘canlı kalkan’ yapılmak üzere tutsak durumda.

#Afrin
#TSK
#ÖSO
6 yıl önce