|

Sünnet yasağına kilise de güldü

Almanya'da sünnetin Köln Eyalet Mahkemesi tarafından 'yaralama suçu' olarak görül-mesine, Yahudi ve Müslüman kuruluşlardan sonra Protestan ve Katolik kiliselerinden de tepki geldi.

Berlin
00:00 - 29/06/2012 Cuma
Güncelleme: 03:07 - 29/06/2012 Cuma
Yeni Şafak
Sünnet yasağına  kilise de güldü
Sünnet yasağına kilise de güldü

Alman Katolik Kilisesi'nden yapılan açıklamada mahkeme kararının, Almanya'da yaşayan Yahudilerin ve Müslümanların dini özgürlüğünü tehdit ettiği, din özgürlüğüne ve ebeveynlerin eğitim hakkına ağır şekilde müdahale ettiği için de 'son derece garip olduğu' belirtildi. Protestan Kilisesi Daire Başkanı Hans Ulrich Anke de mahkemenin, çocuğun vücudunun korunmasıyla din özgürlüğü ve ebeveyn hakları arasındaki dengeyi iyi değerlendirmediğini ifade ederek, Almanya'da hukuki açıdan güvenli bir durum yaratılması için kararın düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

DİN VE AİLE DÜŞMANI BİR KARAR

Köln Eyalet Mahkemesi'nin kararına bazı politikacılar ve yerel gazeteler de tepki gösterdi. Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Meclis Üyesi Serkan Tören, yaptığı yazılı açıklamada, mahkeme kararının Müslüman ve Yahudi ailelerinde büyük sorunlar yarattığını belirterek, bu nedenle sünnetler için hu-kuki alanda açıklık getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Ailelerin aylarca yeni bir yasal düzenleme için bekleyemeyeceğine işaret eden Tören, bu eksikliğin en hızlı şekilde giderilmesi gerektiğini kaydetti. Yeşiller Partisi'nden Volker Beck de mahkeme kararını çok çelişkili gördüğünü belirterek, ülkedeki Yahudi ve Müslüman cemaatlerinin din özgürlüğünün nasıl daha iyi korunabileceği konusunda düşünülmesi gerektiğini söyledi. 'Passauer Neue Presse' adlı gazete, mahkemenin, karar verirken, kültür bilgisiyle hareket etmediğini ve somut tıbbi gerekçeleri de dikkate almadığını savundu.


12 yıl önce