|

Suriye için fetva savaşı

Suudi Şeyhi Ayed al-Qarni: Esed'in halkına yaptıkları İslam dinine aykırı. Bu kabul edilemez! Suriye Müftüsü Şeyh Ahmet Bedreddin Hasun: Esed'i desteklemek bütün Müslümanların dini görevlerindendir!

Şam
00:00 - 13/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:45 - 12/03/2013 Salı
Yeni Şafak
Suriye için fetva savaşı
Suriye için fetva savaşı

Suriye'deki iç savaş üç gün sonra üçüncü yılına girecek. İki yıl içinde harabeye dönen ve binlerce insanın öldüğü, bir milyonunun da mülteci konumuna düştüğü ülke, rejim yanlısı ve karşıtı gruplar yanında din adamlarının fetva savaşlarına da sahne oluyor. Suriye Baş Müftüsü Şeyh Ahmet Bedreddin Hasun, dün yayımladığı fetvada 'Ülke içinde veya dışında olsun dünyadaki bütün Müslümanlar Esed'i desteklemek zorundadır. Bu dinin emridir. Araplar ve Müslümanlar Suriye'nin düşmanlarıyla savaşmalıdır. Bu bir mecburiyettir' dedi. Hasun ayrıca Suriye'ye yönelik batılı bir askeri müdahalenin olması halinde ABD ve Avrupa ülkelerinde intihar saldırılarının olabileceği uyarısında da bulundu.

ÇOCUK VE KADINLARA SALDIRI

Suriyeli muhalifler ve batı basını ise Suriye Baş Müftüsü Hasun'un bu fetvasını, 'Askeri gücü azalan Esed'e destek toplamaya çalışmak' diye yorumladı. Şam, Humus ve Halep'te ağır bombardımanlara ve Esed'in scud füzeleriyle düzenlediği saldırılara rağmen ilerleyişlerini sürdüren ve yeni yerler ele geçiren muhaliflerin savaşını öven Suudi din alimi ise yayımladığı karşı fetvada herkesi zalim Esed'e karşı direnmeye çağırdı.

Fetvasında, devlet başkanı Beşar Esed'in halkına karşı yaptıklarının din dışı şeyler olduğunu kaydeden Suudi Şeyh Ayed el-Qarni, 'Kadın ve çocuk ayırımı yapılmadan sivillere karşı yapılan bu saldırılar hiçbir şekilde kabul edilemez! Bu İslam'ın ilkelerine aykırı. Bu nedenle bütün İslam dünyası ve alimleri bu zalimliğe karşı birlik olmalı ve ortak bir duruş sergilemelidir' diye konuştu.

Peres: Arap Birliği Suriye'ye müdahale etsin

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Arap Birliği'ne Suriye'deki katliamın durdurulması çağrısı yaptı. Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Peres, Birleşmiş Milletler'e Arap ülkelerinden oluşacak bir barış gücünün kurulması için destek olma çağrısında da bulundu. Peres, 'Özgür dünya, Suriye başkanının kendi çocuklarına karşı katliamına seyirci kalamaz' dedi.

Şam rejimi seferberlik ilan etti...

Suriye Ordusu'nun ülkedeki iç karışıklıktan dolayı asker takviyesi için 1978 ve üstü doğumlu erkeklerin askere alınması için genel seferberlik ilan ettiği ileri sürüldü. Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), Suriye Genel Kurmay Başkanlığı'nın askerliği ertelenenlerle 1978 ve üstü doğumluları askere çağırdığını öne sürdü. SRGC, Genel Kurmay Başkanlığı'nın hezimet içinde olduğunu kaydetti.

Muhalifler petrol sahasını ele geçirdi

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'nun, Suriye'nin kuzeyindeki Haseke kenti bölgesinde günde 100 bin varil petrol çıkartılan bir petrol sahasının denetimini ele geçirdiği bildirildi. Ayrıca Beşşar Esed'e bağlı hava kuvvetlerinin kentin Tel Berk beldesi ile Simeyhan köyüne 'varil bombası' atması sonucu da çok sayıda evin yıkıldığı belirtildi.


11 yıl önce