|

Trump'a tepkiler çığ gibi

ABD Başkanı Trump'ın Müslüman nüfusa sahip bazı ülke vatandaşlarının ABD'ye girişine ilişkin kararnameyi imzalamasının ardından protestolar bugün de devam ediyor.

Yeni Şafak
22:59 - 29/01/2017 Pazar
Güncelleme: 00:25 - 30/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

ABD Başkanı Donald Trump'ın Müslüman nüfusa sahip bazı ülke vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklamasının ardından binlerce Amerikalı bugün de sokağa indi.



ABD'de yayın yapan NBC News'in haberine göre, binlerce gösterici sabah saatlerinin ardından bugün Washington, Orlando, Boston, Philadelphia, Atlanta, Seattle ve Chicago gibi şehir merkezlerinde toplanarak havalimanlarına doğru yürüyüşe başladı. Gösterilerin en önemli merkezlerinden biri de 'Beyaz Saray' oldu. Binlerce gösterici Beyaz Saray önünde toplanarak Trump'ın kararnamesini protesto etti.



Göstericiler Trump'ın otelinin önünde


ABD başkentindeki "The Washington Trump International Hotel" önünde toplanan binlerce gösterici Trump aleyhinde slogan attı. Göstericiler Trump'ın ırkçı söylemlerini eleştirdiler ve Trump'ın ABD'nin değerlerini temsil etmediğini belirttiler.





Müslümanlar hep bir ağızdan tepki gösterdi


Çoğunluğunu Amerikalı Müslümanların oluşturduğu, ancak diğer dinlere mensup Amerikalıların da ciddi destek verdiği gösteride "Hepimiz göçmeniz" ve "Burası bizim evimiz" gibi sloganlar atıldı.



ABD'nin "özgürlükler ve göçmenler ülkesi" olduğuna vurgu yapan çok sayıda pankartın açıldığı eylemde, ülkenin farklı eyaletlerinden gelen binlerce kişi, hep bir ağızdan yeni Başkan Trump'ı protesto etti.





Protestoya katılan bir siyahi Amerikalı, yaptığı açıklamada, "Burası bizim ülkemiz. ABD özgürlükler ülkesi olarak bilinir ve Başkan Trump'ın aldığı kararlar bununla tamamen çelişiyor." dedi.



Protestoya katılan Amerikalı Müslümanlardan biri de "Bu kararı anlamak mümkün değil. Haklarımızı savunmak için buradayız." diye konuştu.



Beyaz Saray önündeki gösterinin ardından binlerce kişi ABD Kongresine kadar yürüyerek eylemlerine bir süre de burada devam etti.




Ülke genelinde onlarca gösteri yapılacak


Trump'ın göreve başlamasının ikinci haftasındaki protestolara yüzbinlerce kişinin katılması bekleniyor. Trump'ın göreve başlamasının ardından dünya genelinde 600'den fazla protesto düzenlenmişti. Washington, New York, Paris, Londra, Atina ve Melbourne'de toplanan on binlerce gösterici Trump'ın yemin töreni konuşmasının ardından sokaklara inmişti.





16 eyalet başsavcısından Trump'a kınama


16 eyalet başsavcısı ABD Başkanı Trump'ın vize yasağına karşı ortak bir kınama yayımladı.



Kaliforniya, New York, Pensilvanya, Vaşington, Massachusetts, Virginia, Oregon, District of Columbia, Connecticut, Illinois, New Mexico, Maryland, Vermont, Hawaii, Maine ve Iowa başsavcılarının imzası olan ortak metinde şu ifadeler yer aldı; 'Oluşturulan bu kaotik ortamda mümkün olan en az sayıda insanın zarar görmesi için gayret göstermeye devam edeceğiz' ifadeleri yer aldı.



Kınama yayınlayan eyaletlerden Pensilvanya ve Iowa'da başkanlık seçimlerinde sandıktan Trump çıkmıştı.



Müslümanlara karşı alınan kararlara tepkiler büyüyor


ABD'de bir federal mahkeme 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini geçici süreyle askıya alarak, havalimanlarında gözaltına alınanların sınır dışı edilmemesine karar vermişti. New York federal mahkemesinde görülen duruşmada, Federal Hakim Ann Donnelly, sınır dışı kararının "onarılmaz bir zarara" neden olabileceği gerekçesiyle ABD'ye girişlerine sınırlama getirilen ülkelerin vatandaşlarının geçici olarak ABD'de kalması yönünde karar almıştı.



ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı Suriyeli mültecilerin ABD'ye gelişini askıya alan ve Irak, İran, Suriye, Sudan, Libya, Somali ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararnamenin cuma günü yürürlüğe girmesinin ardından New York'ta John F. Kennedy Havalimanı'nda iki Irak vatandaşı göz altına alınmıştı.



Amerikan Sivil Özgürlükler Birliğinden avukatlar gözaltına alınan Irak vatandaşlarının serbest bırakılması ve Trump'ın mültecilerin ve bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarının ülkeye girişini engelleyen kararın durdurulması için dava açmıştı.





Binlerce Amerikalı tepki gösteriyor


ABD Başkanı Donald Trump'ın 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini 3 aylığına kısıtlayan başkanlık kararnamesinin ardından birçok kentte protestolar başlamıştı.



Seattle'daki Tacoma Uluslararası Havalimanı'nda yaklaşık 3000 eylemci 'Nefret yok, korku yok, göçmenler hoş geldi" ve 'Onları içeri alın' sloganları atmıştı.



People pouring off our train, all headed to #phlairport Terminal A to join in the #nomuslimban protest, one of many throughout U.S. today pic.twitter.com/47ixxVndUt





#ABD
#Trump
#Protesto
7 yıl önce