|

Türkiye'nin Yemen hamlesi Esed'i mi vuruyor?

Tarih boyunca sürekli ateş üstünde duran Ortadoğu'da son zamanların en çok konuşulan gündem maddeleri Suriye ve Yemen. Uluslararası toplum, Suud'un başlattığı ve Türkiye'nin de destek verdiği Husilere karşı başlatılan operasyonları konuşurken, Suriye haberleri de Muhaliflerin son haftalarda kazandığı üstün başarılarla öne çıkıyor.

Yeni Şafak
12:04 - 30/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 13:00 - 30/04/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Arap Baharı ile başlayan süreç sonrasında adeta "kaynayan kazan"a dönüşen Ortadoğu'da, uluslararası medya şu günlerde özelikle Suriye ve Yemen üzerinde yoğunlaştı. Yemen'de İran destekli Husilere karşı operasyon yapan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona Türkiye'nin destek vermesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şii Husileri sert bir şekilde eleştirmesinin ardından Tahran'a yaptığı ziyaret sonrasında Suriye'de denklemler değişti.



Muhaliflerin Suriye'de son haftalarda ciddi başarılar elde ederek çok sayıda şehri kontrol altına alması "5 yıldır kan ağlayan ülkede taşlar yerinden" yorumlarını da beraberinde getirdi.



Yeni Şafak gazetesi yazarı Akif Emre, bugün

başlığıyla kaleme aldığı yazısında, Türkiye'nin koalisyona verdiği desteğin, Suriye üzerinden okunması gerektiğini söylüyor. Akif Emre, yazısında Yemen üzerinde düzenlenen koalisyonun Suriye ile alakasını şöyle özetliyor;



"Baas'ın taktikleri tükendi"


"Devletle oyunun vekalet savaşları marifetiyle yürütüldüğü, zaman zaman sekter zaman zaman etnik mahiyet kazandığı Ortadoğu'daki çatışmaların mahiyetinin ahlaki ve ilkesel kaygılardan çok kurtlar sofrasında pazarlık unsuru olduğunu bir kez daha hatırlatarak muhtemel duruma göz atmaya devam edelim. Suriye'de Baas güçlerinin savaşma takatinin gittikçe tükenme emareleri sergilediği artık aşikar hale geldi. Buna karşılık muhalefetin topyekün bir başarı kazanmaktan çok uzakta, enerjisinin büyük bir kısmının birbirine karşı kullanılarak tüketilmesinin istendiği bir tablo var karşımızda."



IŞİD'i gösterip seküler muhalefete razı etme planı


"Görünen o ki Suriye'de askeri anlamda yeni Suud eksenli koalisyon ağırlığını hissettireceği bir stratejiyi uygulamaya koyuyor. Türkiye'nin Yemen'deki Husi karşıtı koalisyona aktif desteğinin gerçek karşılığını Suriye'deki askeri operasyon olarak okumak daha isbetli olur. Özellikle cihadcı olmayan “mücahid"lere yardım ederek Batının da desteğini alacağı en azından karşı çıkmayacağı yeni bir denge kurma girişimi bu. Böylelikle cihadçı karşıtı bir cihat başlatarak ılımlı muhaliflerin muhtemel Suriye pazarlığında belirleyici olacağı bir denge arayışı. El Kaide'yi yahut IŞİD'i gösterip ılımlı hatta mümkünse seküler muhalefete razı etme planı kimi çevrelrin başından beri kurguladığı bir senaryo."



#suriye
#ışid
#yemen
#akif emre
#akif emre yazıları
9 yıl önce