|

'Ulema' sürprizi

Dünyanın en büyük Müslüman cemaati olan 40 milyon üyeli Nahdat-ül Ulema'nın lideri Abdurrahman Vahid, dünyanın en fazla Müslüman nüfusunu barındıran Endonezya'nın Devlet Başkanı seçildi. Vahid, bütün partilerin desteğini aldı.700 sandalyeli Halkın Danışma Meclisi'nde dün yapılan seçimde, 686 geçerli oyun 373'ünü Vahid, 313'ünü ise eski diktatör Sukarno'nun kızı Megavati Sukarnoputri aldı. Vahid'in seçilmesi bütün dünyayı ve Megavati yandaşlarını şaşkınlığa uğrattı.

.
00:00 - 21/10/1999 Perşembe
Güncelleme: 14:06 - 18/12/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
'Ulema' sürprizi
'Ulema' sürprizi

JAKARTA- Dünyanın en büyük Müslüman cemaati olan 40 milyon üyeli Nahdat-ül Ulema'nın lideri Abdurrahman Vahid, dün Endonezya'nın en yüksek yasama organı Halkın Danışma Meclisi tarafından Devlet Başkanı seçildi. Vahid, Haziran ayında yapılan parlamento seçimlerinde en yüksek oyu alan eski diktatör Sukarno'nun kızı Megavati Skarnoputri'yi geçerek Endonezya'nın ilk seçilmiş Devlet Başkanı oldu. Seçildikten sonra açıklama yapan Vahid, ilk icraat olarak rakibi Megavati ile birlikte halkın karşısına çıkarak, çıkması muhtemel şiddet olaylarını önlemeye çalışacaklarını belirtti. 700 sandalyeli Meclis'te 686 geçerli oyun 373'ünü Vahid, 313'ünü ise Megavati aldı. Megavati'nin seçileceğine kesin gözüyle bakan binlerce taraftarı, oy verme işleminin başlamasından saatlerce önce bayraklar ve afişlerle Cakarta sokaklarını doldurmuştu. Vahid'in seçilmesi ile birlikte Endonezya ekonomisinde de hareketlenmeler gözlendi. Borsada artış yaşanırken, para birimi rupi de dolar karşısında yükselerek, 7 bin 400 rakamına ulaştı.

Habibi ve Golkar dengeleri değiştirdi

Endonezya seçimlerinde dengeleri Habibi ve Golkar değiştirdi. Endonezya'nın düne kadar Devlet Başkanı olan Yusuf Habibi'nin aday olmayacağını açıklamasının ardından mecliste 120 sandalyesi bulunan Golkar Partisi, dünkü seçimden kısa bir süre önce Vahid'i destekleyeceğini açıkladı. Habibi'nin çekilmesini takiben, Halk Danışma Meclisi Başkanı ve ülkenin ikinci büyük cemaati Muhammediye'nin reisi Emin Reis, seçimde 3 adayın yarışacağını belirterek, bu kişilerin Endonezya Demokratik Mücadele Partisi (PDI-P) lideri Megavati Sukarnoputri, Ay Yıldız Partisi lideri Yusril Isra Mahendra ve Müslüman lider Abdurrahman Vahid olduğunu açıkladı. Seçime bu adaylarla gidilmesi beklenirken, sürpriz bir gelişme oldu. Ayyıldız Partisi'nin adayı Mahendra, Vahid lehine adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Megavati milli marşı bile okumadı

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Megavati'nin neşesi kaçtı. Hiçbir açıklama yapmayan Megavati, ifadesiz bir yüzle zaferini açıklayan yakın arkadaşı Vahid'in yanında durmayı da ihmal etmedi. Meclisin tamamının milli marşı okuduğu sırada Megavati'nin dudaklarını bile oynatmadığı ve ağlamaklı olduğu gözlendi.

Vahid'e ordu desteği

Halkın Danışma Meclisi bugün Devlet Başkan Yardımcısı için oylama yapacak. Devlet Başkan yardımcılığı görevi için Genelkurmay Başkanı Viranto'nun adı geçiyor. Habibi seçimlerden önce Viranto'ya teklifte bulunmuş ancak General bu teklifi reddetmişti. Ancak Viranto, Vahid'in seçilmesinden bir kaç saat sonra sürpriz bir açıklama yaparak Devlet başkanı Yardımcılığını kabul edebileceğini açıkladı.


25 yıl önce