|

Urus-Martan da düştü

Ruslar'ın Grozni hedefinin önündeki en önemli direniş noktası olan Urus-Martan da dün düştü. Çeçenlar, yeniden toparlanmak için bölgeden çekildiklerini açıkladı.

.
00:00 - 9/12/1999 Perşembe
Güncelleme: 17:54 - 26/12/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Urus-Martan da düştü
Urus-Martan da düştü

MOSKOVA- Çeçenistan'da Rus ordusuyla savaşan Çeçen savaşçılar, başkent Grozni'nin (Caharkale) güneybatısında stratejik öneme sahip Urus-Martan kasabasından çekildiklerini açıkladılar. Çeçen güçlerinin sözcüsü Movladi Udugov, "Çeçen yüksek askeri komutanlığının, Rus saldırganlarla savaşı daha fazla sürdürmek amacıyla yeniden biraraya gelme planının bir parçası olarak verdiği talimat üzerine, Çeçen güçlerinin dün sabah erken saatlerde Urus-Martan'dan çekildiğini" söyledi. Udugov, Rus askerleri ile Çeçen güçler arasındaki çatışmaların, son 3 gündür başkentin batısındaki bölgelerde şiddetlendiğini belirtti.

70 sivil şehit oldu

Udugov, ayrıca Rus savaş uçaklarının Şali köyünde bir pazar yerini bombalaması sonucu yaklaşık 70 kişinin şehit olduğunu söyledi. Bölgedeki AFP muhabiri, kent merkezine, pazar yeri yakınlarına bazı füzelerin isabet ettiğini, Şali ile Novye-Atagui arasındaki karayolunun hasar gördüğünü kaydetti.

Rusya 'temizlik' operasyonu başlattı

Rus İnterfaks haber ajansı ise, Rusya Genelkurmay Başkanlığı'nın, Rus güçlerinin Urus-Martan'daki Çeçen güçleri 'temizleme' operasyonuna başladığını, operasyonda çok az sivil ve askeri kayıp verilmesinin amaçladığını duyurdu. Ajans, Rus general Vladimir Shamanov ve Rusya'nın savaş sonrasında Çeçenistan'da kuracağı yönetimin başına getirmeyi düşündüğü Bislan Gantemirov adlı çeçen'in Urus-Martan'daki operasyonu yürüttüğünü açıkladı. Rus güçleri, Grozni'ye yaklaşmada başkentin güneybatısı kesiminde anahtar konumdaki Urus-Martan'ı haftalardır havadan ve karadan bombalıyordu.

24 yıl önce