|

YPG’den silahlar da alınacak

ABD ile varılan Münbiç mutabatının detaylarını açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PKK’nın Münbiç’ten Fırat’ın doğusuna çekileceğini söyledi. Çavuşoğlu, “Ayrılırken silahları da alınacak. Münbiç’te oluşturulacak modelin başarıya ulaşması halinde bu Suriye genelinde uygulanacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:51 - 6/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, PKK’nın Münbiç’ten çıkarılmasına ilişkin ABD’li mevkidaşı Pompeo ile görüşmesinin detaylarını anlattı. Çavuşoğlu, teröristlerin Suriye’de işgal ettiği bütün noktalardan çıkarılacağına ilişkin Washington’la mutabakat olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü PKK/PYD/YPG’nin Suriye’de işgal ettiği Münbiç’ten çıkarılmasına yönelik Türkiye ile ABD arasında uzlaşılan yol haritasına ilişkin konuştu. Washington’da mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Antalya’da buluştuğu basın mensuplarına ABD temaslarının ayrıntılarını anlattı.

PKK’nın Münbiç’ten çıkarılacağını, ayrılırken silahlarının alınacağını, teröristlerin Fırat’ın doğusuna gideceğini kaydeden Çavuşoğlu, birkaç ay içinde Münbiç’te oluşturulacak modelin başarıya ulaşması halinde bunun Suriye genelinde uygulanacağını vurguladı. PKK’nın Suriye’de işgal edilen bütün bölgelerden çıkarılması için ABD-Türkiye arasında mutabakat bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, özetle şunları söyledi:

TÜM BÖLGELERİ KAPSIYOR

“Ekipler önce bir hazırlık yapacak. Sonra uygulama safhasına geçeceğiz. YPG’nin Münbiç’ten çekilecek. Buraların güvenliğini Türkiye ve ABD kolluk kuvvetleri sağlayacak. Bu süreç içinde ayrıca üçüncü aşamayı söylüyorum, birlikte buraları kimin yöneteceğine, güvenlik birimlerinde kimlerin yer alacağına karar vereceğiz. Bu şekilde Münbiç’i istikrara kavuşturmuş olacağız. Suriye’nin geleceği partisiymiş, demokratik gücüymüş, buna benzer PKK’nın oluşturduğu kurum ve kuruluşların, birlikte oluşturacağımız yapının içinde kabul etmeyiz dedik. Münbiç modelini Münbiç tamamlandıktan sonra diğer alanlara da taşıyacağız. Yani şu anda YPG’nin işgal ettiği diğer alanlara da taşıyacağız. Mutabakatımızda bu da var.”


NEREYE GİDECEKLER?

“Teröristlerin Fırat’ın doğusuna gitmeleri, bizim onların orada kalmasını kabulleneceğimiz anlamına gelmez. Bize yönelik tehdit esas itibarıyla Fırat’ın doğusundan geliyor. İşte o zaman YPG nereye gidecek? Esas soru burada. Bunların hepsini istihbaratımız, askerimiz, tüm birimlerimiz, muhataplarıyla görüşecekler. Biz buralarda onların kalmasını istemiyoruz. Terör örgütlerine hiçbir şehri, bölgeyi teslim edemeyiz. Ağırlıklı Arap olan yerde, yönetim ve güvenlikte Arap olacak. Dolayısıyla Kürt ise mesela Kobani’de Kürtler olacak. PKK dışındaki Kürtler olacak. Bunun Rakka’da da olması gerekiyor, hepsinde olması gerekiyor.”

AMAÇ İNSANLARIN DÖNMESİ

“Net bir şekilde söylüyoruz. Ön hazırlık toplantısı 0-10 gün diyoruz ve altı ayı bulmayacak, daha yarısı olmayacak bir süreç diyoruz. Burada oyalamaca yok. Burada artık bir ülke, bir taraf Türkiye veya ABD’de, ‘Ben bu yol haritasını imzaladım ama vazgeçtim’ derse, yol haritası akamete uğrar. Aksi takdirde aylardır tartıştığımız çalışma gruplarının içinde askerlerin, istihbaratın, bizlerin, savunma bakanlıklarının olduğu bir çalışma ve yol haritasıdır. Amacımız başta Türkiye’de yaşayan Suriyeliler olmak üzere Münbiç, Rakka ve diğer şehirleri terk etmek zorunda kalan mültecilerin ya da yerinden edilmiş insanların geri dönüşünü sağlamaktır. Umarım bunu uygularız, iki tarafta da kararlılık var.”

  • Kandil’i de temizleriz
  • Türkiye’nin Kandil’e yönelik muhtemel operasyonu için dörtlü bir işbirliğinin olacağını belirten Çavuşoğlu, “Türkiye, ABD, Bağdat ve Erbil. PKK, Erbil’in de düşmanıdır” dedi. Kuzey Irak’ta PKK’ya destek vermiş yapıların bile bundan pişmanlık duyduğunu belirten Çavuşoğlu şöyle konuştu: “PKK, Talabani’nin partisinin içinde birtakım grup tarafından desteklendi, Goran harekâtı tarafından da desteklendi. Onların desteği sayesinde Süleymaniye bölgesinde şehre de indi. İstanbul’da Talabani’nin partisinden ama Kürt bölgesel yönetiminde bir bakanla görüştüm. Bakan, dedi ki, ‘Bizim parti içinden küçük bir grup, (biz karşıyız buna). Bunların PKK’ya verdiği desteğin bedelini ödemeye başladık, PKK bizim parti yönetimine talimatlar veriyor, şimdi tehdit ediyor’ dedi. Terör örgütüyle işbirliği yaparsan olacak olan budur. Burada PKK’ya yönelik yapacağımız operasyonlarda istihbarat paylaşımı da olacak. Türkiye olarak biz gerekli çalışmaları yaptık, yapıyoruz. Sınırın ötesinde de operasyonlar yapıyoruz. PKK’nın sınırımızın ötesinde de temizlenmesi konusunda biz kararlıyız. Dörtlü mutabakat sayesinde de Irak’taki seçimleri bekledik. Tabi içeriden destek de önemli. Burası Irak’ın toprakları. Irak’a da ciddi bir tehdit oluşturuyor. Sincar bölgesinden çıktılar ama yine özellikle Kuzey doğusunda, Kandil ve ötesinde PKK’nın ciddi bir yapılanması var. İnşallah buraları da temizleyeceğiz.”

FETÖ deyince Brunson diyorlar

ABD tarafına özellikle FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iadesi konusunda adım atmaları gerektiğini söylediklerini anlatan Bakan Çavuşoğlu, “Onlar da Brunson konusunu (tutuklu rahip Andrew Brunson) gündeme getirdiler. Bizim toplantımızdan sonra bu konuları ele alan çalışma grubu ön toplantısını orada yaptı. Belki temmuz ayı içinde bir toplantı da Türkiye’de yapılır” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun “FETÖ’ye ilişkin Türkiye’den gelen bilgi ve belgeleri ciddiye alıyorum” dediğini aktaran Çavuşoğlu, mevkidaşının ayrıca FBI’ın Gülen hakkında ciddi bir soruşturma başlattığını söylediğini paylaştı.

İlişkiler kopacaktı

PKK’nın Münbiç’i terk etmesi konusunda 2016’da dönemin ABD Başkanı Obama’nın Türkiye’ye verdiği sözlerin tutulmadığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Tam tersine PKK/YPG’ye destekleri arttı. Silah desteği verdiler, bu destekle YPG işgal ettiği alanları genişletti ve aşağı yukarı Suriye topraklarının yüzde 25’ini ele geçirdi. Tabii ilişkilerimizi bozan ve hatta kopma noktasına, yol ayrımına getiren gelişmelerden biri buydu. Tam bu noktada Tillerson’un Ankara ziyareti oldu. O ziyarette birlikte adım atma konusunda bir mutabakat sağlamıştık ve şu anda bu noktaya geldik. Dolayısıyla bu adım, atacağımız adım, esasen hem Suriye’nin geleceği için önemli hem de ABD ile bozulan ilişkilerimizi tekrar rayına koymak için bir fırsat. O yüzden bu yol haritasının tam olarak uygulanması gerekiyor” dedi.

#PKK
#Münbiç
#Mevlüt Çavuşoğlu
#ABD
#Mike Pompeo
6 yıl önce