|

20 milyarlık kredi paketi

KOBİ’lerin beklediği kredi paketi açıklandı. 13 banka aracılığıyla imalat ve ihracat sektöründeki işletmelere azami 1 milyon, diğer firmalara azami 500 bin lira verilecek. Kredi toplamı 20 milyar lirayı bulacak. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 20 ila 40 bin işletmenin 36 ay vadeli ve aylık 1,54 faizle bu krediden yararlanacağını söyledi.

Mesude Demirhan
04:00 - 11/01/2019 Cuma
Güncelleme: 01:47 - 11/01/2019 Cuma
Yeni Şafak
Berat Albayrak
Berat Albayrak

Hükümet, KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak için art arda yeni müjdeler veriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ Değer Kredisi Tanıtım Toplantısı'nda, 13 bankanın da katılımıyla, KOBİ'ler için nefes niteliğinde olacak yeni kredi paketini dün İstanbul'da açıkladı. Albayrak, son dönemde özellikle dar gelirli, asgari ücretli, işveren, esnaf, KOBİ ve sanayiciler için çok güzel adımlar atıldığını da hatırlattı. Albayrak, atılan adımlarla ekonomide meydana gelen dalgalanmaların Türkiye ekonomisine ve millete, buna bağlı olarak sektörlere ve reel sektöre etkisini ortadan kaldırmayı hedeflediklerine de dikkat çekti.


6 AY ANA PARA ÖDEMESİZ

Reel ve özel sektör yaşayacak ki, güçlü ve sağlam temel üzerine işini inşa edecek ki bankacılık sektörü de bu güçlü temel üzerine daha da güçlü yükselebilsin” diyen Albayrak, “İşte KOBİ Değer Kredisi adını verdiğimiz bu paket ile imalat ve ihracat sektöründeki işletmelere azami 1 milyon TL, diğer ticaret ve hizmet sektörlerindeki firmalara azami 500 bin TL’lik kredi verilecek. Bu da kabaca asgari 20 ila 40 bin adet işletmemize, minimum dokunacağız demektir. 6 ay anapara ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve aylık 1,54 faiz oranı ile bu kredi katılımcı bankalarımız tarafından kullandırılacak. Toplamda 20 milyar TL’lik bu paketin tüm KOBİ’lerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

REEL SEKTÖR NEFES ALACAK

Bakan Albayrak, KOBİ Değer Kredisi’nin detaylarına ilişkin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kredi paketi ile birlikte, başta imalatçı ve ihracatçılar olmak üzere tüm sektörlerden, yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olan mikro ve küçük ölçekli KOBİ’lere yönelik uygun şartlarda finansman desteği başlatıyoruz. Söz konusu kredi ürünüyle KOBİ’lerimizin işletme sermayesi finansmanına erişiminin kolaylaştırılması, mali yapılarıyla beraber üretim, istihdam, ticaret, ihracat imkan ve kabiliyetinin güçlendirilmesini amaçlıyoruz. Ne dedik? KOBİ’lerimizi güçlendireceğiz ki, değişim dönemi, yani yüksek katma değerli üretim döneminin altyapısını hazırlamış olalım. İşte bugünün en önemli noktası hacim ve şirket profili noktasında doğru noktalara dokunmak olduğu kadar, 3-4 ay öncesinin yıkıcı faiz maliyetlerinin artık anlamlı şekilde düştüğünü, reel sektörün de nefes alabileceği bir ekosistemin oluşmasında önemli sacayağı oluşturacaktır.”

2 MİLYAR DOLARLIK İHRAÇ GÜVENİN GÖSTERGESİ

Dengelenme sürecinin başarısını ortaya koyan uluslararası tahvil ihracını gerçekleştirdiklerini anlatan Albayrak, Hazine Finansman Programı çerçevesinde, uluslararası sermaye piyasalarında önceki gün 2 milyar dolar tutarında Nisan 2029 vadeli bir tahvil ihracını başarıyla tamamladıklarını duyurdu. Albayrak, ihraca yatırımcılardan gelen 5 milyar doların üzerinde talep bu küresel piyasalarda Türkiye ekonomisinde ortaya koyduğumuz güçlü ve istikrarlı söyleme sağlam cevaplar, refleksler aldığımızı gösteriyor. Bu ihraçla 2019 yılında uluslararası piyasalardan sağlamayı planladığımız 8 milyar dolar tutarındaki dış finansmanın 2 milyar dolarlık kısmını tamamlamış olduk. Birileri ekonomide resesyon beklese de her gün literatürdeki farklı tanımlarla algı oluşturmaya çalışsa da üzülmeye devam edecekler. Onlar üzülsünler, yeterki toplum, ülke ve milletimiz sevinsin” dedi.

YAPILANDIRILAN KREDİ 118 MİLYAR TL

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Kasım 2018 itibarıyla bankaların yapılandırdığı kredilerin miktarının 118 milyar lira olduğunu söyledi. Aydın, “Bankaların 2018 sonu itibariyle bilanço büyüklüğü 4 trilyon TL’ye yaklaştı. Bilanço büyüklüğünün milli gelir oranı yüzde 100’ün üzerinde seyretti. Bilanço içinde krediler 2,5 trilyon TL ile yüzde 62 oranında pay aldı. Bu oran çok sayıda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeden daha yüksek. Bilançomuzu büyütmek gayretimizi sürdüreceğiz” bilgisini verdi.


İŞ DÜNYASINA MORAL OLDU

  • En değerli destek
  • İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, paketi en değerli destek olarak nitelendirdi. Avdagiç, “Reel sektörün kaynak bakımından rahatlatılması ve teminatsız finansman, bugün en ‘değerli’ destek. Hükümet son haftalarda reel sektörü kaynak bakımından rahatlatacak adımları art arda sıraladı. KOBİ, 1 milyon lira kredi alabiliyor. Bununla makinelerini yenileyebilir, ham madde alabilir, stoklarını tamamlayabilir” dedi.
  • Ekonomiye can suyu
  • Paketin Türkiye ekonomisi için tam bir can suyu olacağını belirten İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan şöyle konuştu: “Finansman adına açıklanan destek paketi çok önemli ve anlamlı. Paketinin 2019 yılının genel ekonomik süreci içinde yılın başında açıklanmış olması da, ekonomide pozitif bir başlangıç oluşturacak. Paket, üretim, istihdam hayatına ve ihracata da değerli bir katkı oluşturacak.”
  • Hedef 12’den vuruldu
  • Paketi ekonominin dengelenme sürecinin yeni bir aşamaya geçmesi olarak değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, “Ekonomi yönetimi hedefi 12’den vuran müdahaleleri ile ekonominin bütün katmanlarını dikkate aldığını gösteriyor. Güçlü ve kararlı ekonomi yönetimi, kaynak sağlama konusunda istekli bankalar ve çalışma konusunda arzulu reel ekonomi bir araya getirildiğinde başarı kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.
  • Destekler taçlandırıldı
  • Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, hükümetin reel sektöre yönelik desteklerinin yeni açıklanan paket ile taçlandırıldığını söyledi. Baran, “Üretim ve istihdamın çok önemli bölümünü sağlayan KOBİ’lerin desteklenmesi ekonominin kan dolaşımını hızlandıracaktır” dedi.
  • Etkisi olumlu olur
  • TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lerin krediye ulaşma imkanının artacağını söyledi. Finansman desteğiyle firmaların yalnız bırakılmadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Yeni paketle ekonomik aktivite canlanacak, istihdam, üretim ve ihracat olumlu etkilenecek” değerlendirmesini yaptı.


#KOBİ
#Kredi
#Berat Albayrak
5 yıl önce