|

Alibaba farkı kapattı

2017 yılında piyasa değeri yüzde 92 yükselen Çinli Alibaba hem ‘ilk trilyon dolarlık şirket olma’ yarışına dahil oldu hem de dünyanın en büyük e-ticaret firması olan ABD'li Amazon’un tahtını sallamaya başladı.

Yeni Şafak
07:59 - 31/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 08:03 - 31/08/2017 Perşembe
Diğer
Alibaba, 431 milyar $'lık değere ulaşarak, ‘trilyon dolarlık şirket’ yarışına katılmakla kalmadı Amazon’un ‘dünyanın en büyük e-ticaret firması’ unvanını da tehdit etmeye başladı.
Alibaba, 431 milyar $'lık değere ulaşarak, ‘trilyon dolarlık şirket’ yarışına katılmakla kalmadı Amazon’un ‘dünyanın en büyük e-ticaret firması’ unvanını da tehdit etmeye başladı.
Dünyada e-ticaret denince akla ilk gelen firma
Amazon
’dur.
Jeff Bezos
’un 1994 yılında evinin garajında kurduğu ABD’li devin dünyayı ‘
fethedeceği’
daha ilk adımlarından belliydi. İşe sadece kitap satarak başlayan
Amazon kurulduktan yalnızca 1 ay sonra aylık 20 bin dolarlık gelire
ulaştı.
Bugüne geldiğimizde
ise karşımıza sadece 2017 nisan haziran döneminde 38 milyar dolarlık ciro elde eden, 11 farklı yerel sitesi bulunan ve
180 ülkede satış yapan bir ‘canavar’ ortaya çıkıyor.
Akşam'ın haberine göre, bir süredir Türkiye’de de işe alımlar yapan firmanın yakında Amazon Türkiye’yi hayata geçirmesi bekleniyor.Amazon’un muazzam büyümesi piyasa değerine de yansımış durumda.
2012'de barajı aşmıştı
  • 454.5 milyar dolarlık piyasa değerine sahip Amazon’un hisseleri sadece bu yıl yüzde 26 yükseldi. Amazon piyasa değerinde 100 milyar dolar barajını ilk olarak 2012'de aştı. O tarihten beri de hisselerinin genel trendi hep yukarı yönlü oldu. Şu anda Amazon, sırasıyla Apple, Alphabet (Google), Microsoft ve Google’ın ardından dünyanın en değerli beşinci şirketi konumunda bulunuyor. Bu 5 şirket gerek uzmanlar gerekse uluslararası basın tarafından sık sık ‘ilk trilyon dolarlık şirket adayları’ olarak gösteriliyor.
Denkleme dahil oldu
Amazon'un 2 seneye en değerli şirket olabileceği dillendiriliyor. Ancak
denkleme Çinli bir dev dahil oldu: Alibaba. Alibaba, 431 milyar $'lık değere ulaşarak, ‘trilyon dolarlık şirket’ yarışına katılmakla kalmadı Amazon’un ‘dünyanın en büyük e-ticaret firması’
unvanını da tehdit etmeye başladı.
Facebook’u da geçebilir
  • Alibaba 2017 mali yılı ilk çeyrekte 2.1 milyar dolarlık net kâr elde etti. Firmanın kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 96 arttı. Bunun üzerine yatırım firması MKM Partners firmanın hedef hisse değerinin 220 dolar olduğunu açıkladı. Bu hisselerin şu anki değerine göre yüzde 31 yükselmesi anlamına geliyor. 2018 için yapılan bu öngörü gerçekleşirse piyasa değeri 560 milyar dolara ulaşacak. Bu sadece Amazon’un değil, Facebook’un da şu anki piyasa değerinin üzerinde bir rakam.
Bu yıl yüzde 92 yükseldi
1999 yılında kurulan Alibaba 2014’te 231 milyar dolarlık piyasa değeriyle halka açıldı ve o tarihten beri yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam ediyor. Halka açıldığında Alibaba hissesi alanlar geçen 3 yılda yüzde 79’luk getiri elde etti. Ancak 2015 genelinde hisselerinde düşüş yaşandı. Dolayısıyla 2017 başında Alibaba hissesi alanların yüzü daha da fazla güldü. Firmanın hisseleri bu yıl genelinde yüzde 92 yükseldi.
İşe alınmadı, milyarder oldu
  • Alibaba Kurucusu Jack Ma
    bugün dünyanın en zengin insanlarından birisi ancak hayatı başarısızlıklarla dolu. Ünlü iş insanı Alibaba’yı kurmadan önce 30 şirkete iş başvurusunda bulunmuş ve hepsinden olumsuz cevap almış. Reddedilmenin bir son olmadığını belirten Ma gençlere “Şikayet etmeyin. Kendinizi geliştirmeye ve denemeye devam edin. Şikayet eden insanlar başarılı olamıyor” tavsiyesinde bulunuyor.
#Alibaba
#Amazon
#E-ticaret
#Jack Ma
7 yıl önce