|

Arçelik ABD'ye teknoloji satıyor

Arçelik'in teknoloji şirketi Artesis, teknoloji ödüllü ürünü "motor hata tanılama" için ABD'li Vita-Mix'ten sipariş aldı.

Yeni Şafak
01:00 - 26/02/2003 الأربعاء
Güncelleme: 13:31 - 20/06/2017 الثلاثاء
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
Arçelik ABD'ye teknoloji satıyor

Arçelik'in teknoloji şirketi Artesis, Teknoloji Ödüllü ürünü MQM (Motor Hata Tanılama) için ABD'nin alanında önde gelen şirketlerinden Vita-mix'ten sipariş aldı. Arçelik'ten yapılan açıklamada, kuruluşun Ar-Ge'ye yaptığı yatırımlar sonucunda teknoloji ihraç eder hale geldiği ve kompresör üreticisi Copeland'in ardından şimdi de Vita-mix'e teknoloji sattığı bildirildi. Açıklamada, Vita-mix'in sistemi öncelikle motor tedarikçi firması Ametek ile birlikte motor kalite kontrolü amacıyla kullanacağı, projenin ilerleyen safhalarında ise sistemi bitmiş ürünlerinin kalite kontrolünde de kullanmayı planladığı kaydedildi. Arçelik geçen yıl MQM'i ev ve ticari tip buzdolaplarıyla klima sistemleri için kompresör, kondensör ve elektronik komponent üreten, ABD'de 9, Avrupa ve Asya'daki işletmeleriyle birlikte 18 fabrikası olan ve 8 bin çalışana sahip Copeland firmasına satmıştı. Endüstri ve ev tipi blender ile mikserler üreten Vita-mix, 1937 yılında kuruldu. Başta ABD olmak üzere 45'ten fazla ülkeye satış yapan ve ABD'de özellikle büyük zincir mağazalar tarafından ürünleri tercih edilen Vita-mix, 1949 yılında televizyondan doğrudan pazarlama satış tekniğini kullanan ilk şirket unvanını taşıyor. Vita-mix'in motor tedarikçi firması Ametek ise ABD dışında 15 farklı ülkede 8 bin 100 çalışanıyla üretim yapıyor ve yıllık geliri 1 milyar doların üzerinde bulunuyor. Arçelik, 1998 yılında MQM kalite güvence sistemiyle Teknoloji Büyük Ödülü'nü aldıktan sonra bu ürünleri üretmek, geliştirmek ve dünya pazarlarına sunmak üzere aynı yıl teknoloji şirketi Artesis'i kurmuştu.

DİRECT DRİVE'I ARÇELİK GELİŞTİRMEDİ İDDİASI

Arçelik'in reklamlarla tanıtımını yaptığı ve "Türk mühendisleri geliştirdi" şeklinde duyurduğu Direct Drive teknolojisinin daha önce başka firmalarca geliştirildiği ve kullanıldığı ileri sürüldü. İnternette yer alan TurkeyHighTech e-posta grubunda yer alan bilgilere göre, bu teknolojinin çamaşır makinalarında Güney Kore'li LC firması tarafından geliştirilip kullanıldığı ve bu teknolojiyi kullanma izni alan Arçelik'in Direct Drive'ı kendi geliştirdiği bir sistemmiş gibi lanse ettiği kaydedildi.

'Direct Drive' nedir?

Arçelik'in, web sitesinde yer alan manifesto konulu sayfada, teknolojisiyle ünlü dünya markalarının bile Arçelik buluşu olan "Direct Drive" teknolojisinin peşinde olduğu ileri sürülüyor. Manifestoda, Direct Drive şu cümlelerle anlatılıyor: "Tüm çamaşır makinelerinde, ortadaki tanburunun dönüşü dolaylı bir biçimde sağlanır. Direct Drive (Doğrudan Sürüş) tekniğinde, aradaki kayış kasnak yerine, motor doğrudan tanbura bağlanır."

Kimin buluşu?

LC firmasıyla ortaklaşa Gebze'de klima üreten Arçelik'in, bu işbirliği sonucu teknolojisini kullandığı LC'nin Direct Drive teknolojisini kendi mühendisleriyle kendisinin geliştirdiği bir sistem gibi sunması tepki gördü. Öte yandan benzer bir sistemi, Fisher & Paykel firmasının da "Smart Drive" adıyla kullandığı kaydedildi.

  • MELİH BAYRAM DEDE


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    ٪d سنوات قبل