|

'Avrasya para birimine geçilmeli'

Bazı ülkeler ve Türkiye'nin ABD Doları bağımlılığını dengeleme arayışları sürerken Rusya Devlet Başkanı Putin'in stratejisti Aleksandr Dugin, Rusya, Türkiye ve İran'ın Avrasya para birimine geçmesi gerektiğini savundu. Dugin “Üç ülkenin ortak para birimi Avrasya yakında fizibil olacak” dedi.

Yeni Şafak
09:52 - 30/04/2018 Pazartesi
Güncelleme: 10:01 - 30/04/2018 Pazartesi
Diğer
Rusya Devlet Başkanı Putin'in stratejisti  Aleksandr Dugin
Rusya Devlet Başkanı Putin'in stratejisti Aleksandr Dugin

Uluslararası İşbirliği Platformu ve (UİP) Antalya Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen, Yükselen Avrasya'da Türkiye-Rusya İlişkilerinin Geleceği Antalya Zirvesi’ne katılan Rusya Devlet Başkanı Putin'in stratejisti Aleksandr Dugin, Dünya gazetesinde yer alan habere göre, "Türkiye, Rusya ve İran üçü bir araya gelerek Avrasya para birimine geçmeli" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrasya para birimi projesinin yakın bir zamanda hayata geçebileceğini düşünüyorum. Kazakistan çok kutuplu para birimi vizyonunu duyurdu.
Avrasya, İslami para birimi gibi konular görüşülüyor.
Çin cephesinde "altın yuan" projesi mevcut.
Petrol, ve doğalgaz ticaretinde ABD doları kullanımından vazgeçmek zorundayız. Rusya, İran ve Türkiye ABD'deki altınlarını çekerek yeni bir para birimi oluşturmalı. Bunun yakın bir gelecekte fizibil olacağını düşünüyorum. Ben bir jeopolitikçiyim. Fakat kesin tarih vermem.

Avrasya para birimi üzerinde uzun bir zamandır konuşuluyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen yıl Avrasya Ekonomi Birliği’nin Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen zirvesinde ortak bir para biriminin kullanılmasını teklif etti. Putin, 'Omuz omuza' hareket ederek, dış ekonomik ve mali tehditlere daha kolay tepki gösterebileceklerini belirtmişti. Nisan ayının ikinci haftasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘altınla borçlanma’ önerisine piyasadan “İyi bir sistem dizayn edilirse olabilir” yanıtı gelmişti.

Öte yandan ABD ve Fransa İran ile yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkıyor. Fransız lider Macron Trump’ın İran nükleer anlaşmasını bozabileceğini söyledi. Türkiye, Rusya ve İran’ın ısrarla birlikte hareket etmesi gerektiğini savunan Dugin’e başta ABD olmak üzere Batı’nın buna izin verip vermeyeceğini sorduk:

“Bu anlamda sahada üstü kapalı ve açık bir savaş yaşanıyor. Ancak Avrasya derken çok karışık ve kapsamlı bir olgudan bahsediyorum. Gerçekte ülkeler arasındaki ilişkiler çok kırılgandır. İlişkilerde maddiyat, maneviyat, kültür ve medeniyetin önüne geçerse kırılganlaşır. Maneviyat temelli ilişkiler zor kopar. Şeref, onur gibi kavramları her şeyin üstünde tutmalıyız.”

#Rusya
#Aleksandr Dugin
#Türkiye
#İran
#Para birimi
6 yıl önce