
Türk gömlek üreticileri yabancı markalara yaptıkları fason üretimi bırakarak kendi markalarıyla ihracat yapıyor. Avrupa'nın her şehrinde bir Türk gömlek firmasının 'showroom'u bulunuyor.
FAHRİ SARRAFOĞLU / İSTANBUL
Flato Gömlekleri Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Ünal, gömlek sektörünün tekstil ihracatındaki payının yüzde 10 olduğunu ve istihdamın da yüzde 10'luk bölümünü sektörün oluşturduğuna dikkat çekiyor.
Türk erkeğinin giyim tarzı biraz incelense, otantik hiçbir figürün kullanılmadığı hemen anlaşılıyor. Ceket, kravat, pantolon ve kemer tamamıyla Batı orijinli. Ancak global ritüelleri kullanarak giyinmenin hiç de sakıncası yok; çünkü Batı'dan esinlenerek giydiğimiz gömleği öyle bir sahiplendik ki bugün Avrupa'da giyilen her 10 gömlekten 6'sı Türkiye'de üretiliyor.
Gömlek firmalarının üretim ve markalaşmaya yaptığı yatırımlar diğer tekstil ürünlerinden çok fazla. Türk gömlek üreticileri bugünlerde dünyanın önde gelen markalarına yaptıkları fason üretimi bırakarak kendi markalarıyla ihracat yapıyorlar; Avrupa'nın hemen her şehrinde bir Türk gömlek firmasının 'showroom'u bulunuyor.
Şirketimiz 1990 yılında kurulmuş bir şirket. Biz şu anda, Flato adıyla değil "Boucheron" Fransız markasıyla üretim yapıyoruz. Bu markanın Türkiye, Rusya ve İsrail lisans hakkı bize aittir. Üretim çeşidimiz ise genel olarak, pamuğa dayalı yüzde100 pamuk veya yüzde 80 pamuk yüzde 20 polyester kumaşlardan, klasik erkek gömleği imal ediyoruz. Haftalık 5.000 adet'e yakın üretim yapıyoruz. Pazar payımızın yüzde 98'ini ihracat oluşturuyor.
Ütüsüz gömlek albenisi ve estetik anlamında hoş bir kumaş kalitesi değil, dikişe iyi gelmiyor ve kabarıyor. Sadece çok seyahat eden işadamlarının tercih ettiği bir kumaş türü, pek tutulmadı.
Hükümetten beklentilerimiz, tabiî ki var. Devletin sanayiciye destek anlamında, sigorta primlerini düşürebilirler. Tekstil Bakanlığı'nın kurulması, ve enerji indirimlerinin de biraz daha artırılması iyi olur.
----------------- imza------------------







