|

Bakü’nün bileti Türkiye’den

Bir dönem sadece tekstil ticareti ile anılan Türkiye şimdilerde teknoloji de ihraç ediyor. Günde 2 milyon kişinin kullandığı Azerbaycan Demir Yolları’nın biletleme sistemini bir Türk yazılım firması gerçekleştiriyor. Türk mühendislerce üretilen projenin benzerleri bugün 4 kıtada 45 şehirde uygulanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:08 - 15/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
 Bakü-Hırdalan-Sumqayıt Hattı’nı günde 2 milyon Azeri vatandaşı kullanıyor. Yılda 800 milyon kişinin yararlandığı tren hattı son teknolojiyle donatıldı.
 Bakü-Hırdalan-Sumqayıt Hattı’nı günde 2 milyon Azeri vatandaşı kullanıyor. Yılda 800 milyon kişinin yararlandığı tren hattı son teknolojiyle donatıldı.

Bir dönem tekstil ve tarım ürünleri ile anılan Türkiye ihracatı, şimdilerde teknoloji başta olmak üzere katma değerli ürünlerle de anılıyor. Türk mühendisler tarafından tasarlanıp üretilen yazılımlar onlarca ülkede kullanılıyor. Bunun önemli örneklerinden biri son olarak Azerbaycan’da yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de katıldığı törenle açılan Azerbaycan Demir Yolları İşletmesi’nin Bakü-Hırdalan-Sumqayıt Hattı’nın elektronik biletleme sistemini bir Türk yazılım firması üstlendi.

Proje tamamen Türk mühendisler ve teknisyenler tarafından tasarlandı, üretildi ve uygulandı. Sistemin geliştirilmesinde 20 yazılım mühendisi, 2 endüstriyel tasarım uzmanı ve 15 teknisyen olmak üzere oldukça yoğun bir teknik kadro çalıştı. Elektronik sistem sayesinde demiryolu hattını her gün kullanan 2 milyon yolcunun hayatı değişti.


2 MİLYON YOLCUNUN HAYATI DEĞİŞTİ

Yılda 800 milyon civarında yolcu biletlendiği mekanizma ile Azeri vatandaşlar, ulaşımın yoğun olduğu saatlerde uzun sıralar beklemiyor. Geçiş sistemi yolcuların daha hızlı iniş ve binişlerine izin verecek şekilde tasarlandığı için yolcu trafiği daha düzenli yapılabiliyor.

EKONOMİ BAKANLIĞI ÖNCÜLÜĞÜNDE

“Azerbaycan Ulaştırma Bakanlığı, bu proje ile bizimle görüşmek istediğini iletti ve bu vesile ile sürece dahil olduk” diyen Elektronet Firması’nın İcra Kurulu Başkanı Can Yanyalı, Dışişleri Bakanlığı Ekonomi Bakanlığı desteği ile projenin tamamlandığını söyledi. Sistem, yolcuların biletlenmesi, gelirinin yönetilmesi ve akıllı istasyon altyapı kontrolü de dahil olmak üzere oldukça geniş bir sistemden oluşuyor.

  • ORTADOĞU VE ABD'YE İHRACAT
  • Can Yanyalı, firma olarak geliştirdikleri elektronik ücret tahsilat sistemlerinin 4 kıtada, 45 şehirde günde 7 milyon yolcunun biletlemesi için kullanıldığını paylaşıyor. Türkiye’de 12 büyük şehir belediyesinin bu sistemi uyguladığını belirten Yanyalı, şunları söyledi: "Ülkemiz akıllı şehir sistemleri konusunda ulaşım ve afet koordinasyon uygulamasına öncelik vermeli. Amerika ve Ortadoğu yakın vadede öncelik tanıdığımız pazarlar haline gelecek. Toplu taşıma ve perakende sektörleri için teknoloji geliştirmeye devam edeceğiz.”
#Türkiye
#Azerbaycan
6 yıl önce