|

Bankaya gitmeden kredi skoru cebinde

Dünya nüfusunun %60’ı kredi kullanmak istiyor. Türkiye nüfusunun ise %27’si krediye ulaşamıyor. Girişimci Mihriban Ersin Tekmen, hayata geçirdiği uygulama ile finansal sisteme erişimi olmayan veya mikro ölçekte borçlanan kitle için yeni nesil bir ekonomi aracı geliştirdi. Tekmen, 1 milyonun üzerinde kişiyi sunucu üzerinden, 10 binin üzerinde kişiyi de protokol üzerinden skorladıklarını belirterek, uygulamanın 155’in üzerinde ülkeden kullanıcısı olduğunu ifade ediyor.

Arzu Kurum
04:00 - 15/05/2019 Çarşamba
Güncelleme: 01:07 - 15/05/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Bugün dünya nüfusunun yüzde 53’ünün finansmana erişimi bulunmuyor. Dünya Bankası verilerine göre; dünya üzerinde 2,5 milyar kişi bankacılık sistemi dışında bulunuyor. Eğer bir banka hesabınız yoksa kredi skorunuzu hesaplatamıyor, finansmana erişemiyorsunuz. Bir kişinin kredi geçmişi ve çeşitli risk faktörlerine bakılarak oluşturulan puanlama sistemi, kredi skoru olarak ifade ediliyor. Bugün az gelişmiş ülkelerin yüzde 70’den fazlası krediye erişemezken, dünya nüfusunun yüzde 60’ı ise kredi kullanmak istiyor.

Şu anki kredi skorlama sistemleri toplam nüfusun sadece yüzde 27’sini skorlayabiliyor. Bunu yaparken, yalnızca geçmiş kredi ödemelerini dikkate aldığı için de, banka hesabı olmayan ya da kredi kullanım geçmişi olmayan insanları doğru değerlendiremiyor.


TÜRKİYE’NİN % 27’Sİ KREDİYE ULAŞAMIYOR

Türkiye nüfusunun ise yüzde 27’si krediye ulaşamıyor. Girişimci Mihriban Ersin Tekmen de, alandaki fırsatı görerek harekete geçmiş. Kredi skorlama yöntemlerinin herkes için daha erişilebilir olmasını istediklerini anlatan Tekmen, Colendi’yi hayata geçirmiş. Tekmen çalışmalarını şu şekilde özetliyor: “2017 yılında kurulan şirket, blockchain teknolojisi altyapısına sahip, merkezi olmayan yenilikçi bir kredi skorlama ve mikro kredi protokolü. Uygulama finansal sisteme erişimi olmayan veya mikro ölçekte borçlanan kitle için evrensel bir finansal pasaport görevini yerine getiren yeni nesil bir ekonomi aracı.”


2,5 MİLYON $’LIK YATIRIM

2.5 milyon dolarlık ilk yatırım turlarını tamamladıklarını kaydeden Tekmen, bir sonraki yatırım turlarını ise 2019 Haziran ayında, yine çok önemli isimlerin katılımlarıyla tamamlamayı planladıklarını belirtiyor. Sadece İstanbul’da 18 kişilik teknik ekiplerinin, iki yıl boyunca Colendi Skoru ortaya çıkarmak için uzun süre araştırma ve geliştirme yaptığını, çalışmaya devam ettiğini aktaran Tekmen, “Colendi olarak kullanıcının günlük hayatta ürettiği, finansal olmayan verilerden, finansal bir kredi skoru çıkartıyoruz. Akıllı telefon verileri, sosyal medya hesapları, alışveriş geçmişi gibi alanlarda binin üzerinde veri noktası oluşturuyoruz” ifadelerini kullanıyor.

HEDEF HER ÜLKEDE BİR OFİS AÇMAK

Bu noktaların uygulamanın machine learning (makine öğrenimi) algoritmaları tarafından değerlendirilerek kullanıcıya özel bir Colendi Skoru ortaya çıkardığını ifade eden Tekmen, şunları söylüyor: “Dünyadaki birçok kurumdan skorumuzu kullanmak istedikleri yönünde dönüşler alıyoruz. Bugüne kadar 1 milyonun üzerinde kişiyi sunucu üzerinde, 10 binin üzerinde kişiyi de protokol üzerinden skorladık. Blockchain üzerinde çalışan merkezi olmayan mobil uygulamalarımızda ise 155’in üzerinde ülkeden kullanıcı var.” Skorunu hesaplatan kişilerin Colendi Card ile mikro kredilerini, kredi veren kurumdan kolaylıkla kullanabildiğine işaret eden Tekmen, “Platformumuzu, 2019’un üçüncü çeyreğinde açmayı planlıyoruz” bilgisini paylaşıyor. Şirketlerinin kurulduğu günden beri globalde hizmet veren bir firma olduğunu bildiren Tekmen, “Hedefimiz her ülkede partnerlerimiz ve ofislerimizin olması” diyor.

  • Çözüm arayışı yönlendirdi
  • Üniversiteden mezun olmadan bir grup arkadaşı ile birlikte ilk girişimimi hayata geçirdiğini anlatan Tekmen, “Türkiye’deki bankacılık sistemi dışında kalanlar için bir çözüm arayışı içerisindeyken, yeni nesil ödeme platformu ininal’in fikirsel temellerini oluşturan, şirketin kurucu ekibi arasında yer aldım. Bu alanda edindiğim tecrübeler sonrasında bankacılık sistemi dışında kalanlara yönelik çözümler üzerinde çalışırken Colendi fikrini hayata geçirmeye karar verdik. Colendi’nin kurucu ortaklarından olup halen şirketin CEO’luğu görevini de yürütüyorum” diye konuşuyor.
#Mihriban Ersin Tekmen
#Kredi
5 yıl önce