|

Bavulun gücü ortaya çıkacak

Bavul ticaretinin tam anlamıyla kayıt altına alınması için hükümetin düzenlemesi gerçek ihracatımızı ortaya çıkaracak. Uygulamayla beraber, tekstil sektörüne 1 buçuk milyar dolarlık ek katkı sağlanacak. Ayakkabı ticaretinin ise 1 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:53 - 17/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Bavul ticareti yapan kişilerin yanlarında götürdükleri ticari ürünlerde artık ihracat kaleminden sayılacak ve kayıt altına alınacak.
Bavul ticareti yapan kişilerin yanlarında götürdükleri ticari ürünlerde artık ihracat kaleminden sayılacak ve kayıt altına alınacak.

Türk ekonomisinin 90'lı yıllardan günümüze önemli bir gerçeği olan bugünkü değeri ile 5 milyar doları bulan bavul ticaretinin gerçek gücü şimdi anlaşılacak. Bavul ticareti yapan kişilerin yanlarında götürdükleri ticari ürünlerde artık ihracat kaleminden sayılacak ve kayıt altına alınacak. Değişikliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi sektörü mutlu etti. Aracı kurumların ortadan kalkacağını söyleyen sektör temsilcileri, Türkiye’nin ihracatının görünenden daha fazla olduğunu, bunun artık rakamlara yansıyacağını söylüyor. Hükümetin düzenlemesi tekstil sektöründeki ihracata ek 1 buçuk milyar dolarlık katkı sağlacak. Ayakkabı ticaretinin ise, 1 milyar dolara çıkması bekleniyor.

% 30 BÜYÜME

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, bu yıl sektörde yüzde 20-30, büyüme beklediklerini söyledi. Düzenleme öncesinde özel fatura ile hareket edildiğini ve işlerin işleyişinde sıkıntı olduğunu anlatan Eyyüpkoca, “Eğer uygulanırsa bizim işimizi inanalmaz şekilde kolaylaştırır. Bu müthiş bir fayda sağlar. Herkes mutlu ve memnun. Nasıl bir yol belirlenecek bilmiyoruz. Muhtemelen malı gösterip faturayı beyan edip, çıkış yapmak gerekecek" dedi.

İHRACAT RAKAMLARI DAHA DA ARTACAK

Türkiye Ayakkabı Sanaycileri Derneği Başkanı Süleyman Gürsoy, bu uygulama ile ihracatın resmi olarak rakamlarda görüneceğini belirterek, “Bizim yapmış olduğumuz ticaretin, ihracatın rakamı yükselecek. Hem de bu ihracatı yapanlar ihracatçı sayılacak. Bence çok olumlu bir haber" diye konuştu. İhracatın genelde Laleli’den aracı kargo firmalarla yapıldığını belirten Gürsoy, şunları kaydetti: “Fatura bunlara kesiliyordu. KDV’yi kendilerine bırakıyorlardı. Karma bir ihracat olduğu için net bir rakam bilmiyorduk. 759 milyon dolarlık ayakkabı ihracatımız var. Ancak bu rakamın içinde bavul ticareti yok. O rakamlarda bunların içine girerse ihracatımız 1 milyar doları bulur. Aracı nakliye yapan firmalar bu işi çok kullanıyorlardı."


MİKRO TİCARETE KAYIT

Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Ali Sami Aydın, düzenlemenin önemli bir adım olduğunu belirterek, tekstil sektöründe ihracata ek 1 buçuk milyar dolarlık bir katkı sağlayacağını vurguladı. Mikro ihracatın da aynı kapsama alınmasını isteyen Aydın, şöyle devam etti: “Mikro ihracat beyanneme kesilmeden, 6 bin 500 dolar olan ihracatı yurtdışına gönderebiliyorsunuz. Bedeli de 10 bin doları geçmiyordu. ihracatı da gümrüksüz yapılıyor. Ama bu kesinlikle sayılması gereken bir ihracattır. Rakamlar, ciddi bir yere kadar çıkıyor.”

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş da, “Bizim için sevindirici bir haber. En azından sektörümüzün gerçek gücü gözler önüne serilecek” diyerek, rakamlara yansıyan kısmının sınırlı kaldığından yakındı. Matraş,“ Bu uygulama 90'lı yıllarda olmuş olsaydı çok daha farklı işler çıkardı. Ama yine de iyi bir karar oldu" diye konuştu.

  • Rus pazarında pürüzler giderildi
  • İstanbul Ticaret Odası (İTO) Deri,Kürk ve Saraciye Başkanı Nurettin Aydın, geçmişe yönelik olarak bu konularda uygulamada yaşanan haksızlıkların geçici hükümle düzeltildiğini söyledi. Bu değişikliklerin, özellikle Ruslara önemli bir ihracat pazarı olan deri konfeksiyon sektörünün önünü açtığını ifade eden Aydın, şunları kaydetti: " Ekonomi Bakanlığı başta deri sektörü olmak üzere Rusya pazarına ve Turistik alışverişe yönelik döviz kazandırıcı satışların önünündeki pürüzleri gidermiş oldu."
#Bavul Ticareti
#Ticaret
#Rusya
#İhracat
6 yıl önce