|

BES’e dönüş esnetildi

BES’e otomatik katılım yönetmeliği değişti. İşverenleri tarafından sisteme dahil edilip cayma veya ayrılma hakkını kullananlar, üç yıl içinde bir defalığına dönebilecek. Bakanlık, süreyi bir yıla kadar azaltabilecek ya da beş yıla kadar arttırabilecek.

Yeni Şafak
04:00 - 28/12/2018 Cuma
Güncelleme: 00:43 - 28/12/2018 Cuma
Yeni Şafak
BES sistemi, özellikle tasarruf oranlarını artırmaya yönelik uygulamaya girmişti.
BES sistemi, özellikle tasarruf oranlarını artırmaya yönelik uygulamaya girmişti.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) cayma veya ayrılma hakkını kullananlar, üç yıl içinde bir defalığına tekrar sisteme dahil edilecek. "Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapılması"nı içeren Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile, sisteme dönmek isteyenlere de imkan sağlanmış olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, sistemden ayrılan çalışanların iki yılda bir otomatik olarak yeniden sisteme dahil edilebilmelerine ilişkin madde, üç yıl içinde bir defalığına olacak şekilde yeniden düzenlendi. Ayrıca bakanlık söz konusu süreyi 1 yıla kadar azaltabilecek, beş yıla kadar arttırabilecek.

AMAÇ TASARRUF ARTIŞI

BES uygulaması asıl olarak ülke çapında tasarruf oranını artırmayı amaçlıyor. Öte yandan "Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" de Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, bireysel emeklilik sistemine dahil olma, birikimin aktarımı, sistemden ayrılma ve emeklilik hakkının kullanımı gibi operasyonel süreçlerin iyileştirilmesine ve netleştirilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. Ayrıca sistemde birden fazla sözleşme veya sertifikası olan ve emeklilik hakkını kullanmak katılımcılar için hesap birleştirme zorunluluğu kaldırıldı.

İSTENİLEN SÖZLEŞMEDEN EMEKLİ OLUNABİLİR

Bu kapsamda katılımcılar istedikleri sözleşmelerinden emekli olabilecek, diğer sözleşmeleri sistemde kalmaya, dolayısıyla katılımcılar tasarrufta bulunmaya devam edebilecek.

BES'e işverenleri tarafından otomatik dahil edilen çalışanlardan, cayma hakkını kullanan veya cayma dönemini müteakip sistemden ayrılanlara, istedikleri zaman sisteme yeniden dahil olabilme imkanı getirildi.

EMEKLİLİĞE DÜZENLEME

Tedrici katılım uygulamasında ortaya çıktığı gözlenen bazı tereddütlerin giderilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. Ayrıca işverenin tercihine bırakılmak suretiyle sisteme erken girişlere imkan tanındı. Yönetmeliğin 8. maddesine eklenen maddelere göre, çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, emeklilik planına dahil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınacak. Bu maddenin yayım tarihi olan itibarıyla emeklilik planına dahil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde ise 1 Ocak 2017 tarihi esas alınacak.

6.9 MİLYON KATILIMCI SİSTEMDE

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre 14 Aralık itibariyle Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcı sayısı 6.9 milyon, katılımcıların fon tutarı ise devlet katkısı dahil 86.7 milyar TL seviyesinde. Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) ise çalışan sayısı 5,02 milyon, çalışanların fon tutarı 4,47 milyar TL seviyesinde. Sektör yetkililerinin geçen yıl yüzde 60-65 civarında olduğunu bildirdiği OKS’deki yüksek cayma oranlarından rahatsız olan hükümet bu oranları düşürmek üzere çeşitli adımlar atıyordu. Bu çerçevede Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Ağustos’ta Yeni Ekonomi Yaklaşımı’nı açıkladığı toplantıda bireysel emeklilik sistemini yeniden yapılandırarak tasarruf ve sermaye birikimiyle ilgili çok önemli adımlar atacaklarını duyurmuştu.

#BES
#Geri dönüş
5 yıl önce