|

Bina kimlik sistemi devrede

Bugün devreye giren Bina Kimlik Sistemi, binanın ne zaman inşa edildiği, kaçak katı olup olmadığı ve depreme dayanıklılığı gibi bilgiler artık bir tıkla öğrenilebilecek. Uygulama ile yıl sonuna kadar 100 bin binaya çipli elektronik etiket yapıştırılacak.

Ekonomi Servisi
00:00 - 1/04/2021 Perşembe
Güncelleme: 05:47 - 1/04/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Murat Kurum
Murat Kurum
Kentsel dönüşümü hızlandırıp gayrimenkul alım satımında hayal kırıklıklarını ortadan kaldıracak bir uygulama daha hayata geçirildi. Yaklaşık 1,5 yıldır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan Bina Kimlik Sistemi uygulaması bugünden itibaren başlıyor.
Bu yılın 2. çeyreğinden itibaren, binalara teknolojik bir levha halinde kimlik belgesi verilmesi ve bina üzerinde montajının yapılmasına ilişkin proje için bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 8 Mart 2021 tarihinde protokol imzalanmıştı.
2021 yılı sonunda 100 bin binanın Bina Kimlik Belgesi ile etiketlenmesi hedefleniyor. Uygulamanın etaplar halinde tüm yapı stoğuna uygulanması da planlanıyor.

KAÇAKLAR ENGELLENECEK

  • Yapılara kimlik belgesi verilmesi niteliğinde olan Bina Kimlik Sistemi ile, periyodik olarak denetimler yapılacak. Böylece ilave kat atılması, kolon kesilmesi vb statik aykırılıkların engellenmesi sağlanacak.
    Projenin en önemli faydalarından biri de; yangın, deprem vb afet anlarında binaya yerleştirilen etiketlerdeki bilgilere RFID okuyucu vasıtasıyla her düzlemde uzak bir mesafeden ulaşılarak, bina kat planları, yapının genel verileri ve yapıda ikamet eden vatandaş bilgileri gibi kısa zamanda erişilmesi hayati önem sağlayan bilgilere erişilmesine imkân sağlayacak olması.
    Her binada kullanılan tüm malzeme bilgileri depolanarak bir veri havuzu da oluşturulacak ve bu sayede gerek inşaat sektörü gerekse binayı satın alacak ya da kiralayacak vatandaşlar için bir yapı kullanım kılavuzu teşkil edilmiş olacak.

#Bina Kimlik Sistemi
#Kentsel dönüşüm
#Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
3 yıl önce