|

Bir numara olmak zorundayız

İş dünyasına seslenen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, seçimlerin özel sektörün hiç dikkatinde olmaması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin yaptığı her işte iddialı olma zorunluluğuna dikkat çeken Zeybekçi, “Gücümüzün yettiği yerde bir numara olmak zorundayız, ikinciliğe razı değiliz. 2018 yılında da göreceksiniz Türkiye bir numara olacak. İlk çeyrek büyümesi yüzde 7'nin çok üzerinde gelecek” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/04/2018 Cuma
Güncelleme: 00:32 - 27/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci

Türk Eximbank ile İslam Kalkınma Bankası (İKB) Grubu, son dönemde Türk müteahhitlerin, küçük, orta ölçekli firmaların ihracata ilişkin faaliyetlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi için güçlü işbirliği kurdu. Bu çerçevede, 26- 27 Nisan günlerinde İKB Grubu ve Türk Eximbank iş birliğiyle İzmir'de, 'İhracatçı ve Yatırımcı Zirvesi' düzenlendi. Zirvenin açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Her alanda birinci olmak zorundayız. Türk Eximbank'ın ihracata verdiği destekte bir numara olmalı. Gücümüzün yettiği yerde 1 numara olmak zorundayız, ikinciliğe razı değiliz. İlk çeyrek büyümemiz yüzde 7'nin üzerinde. 2018 yılında da göreceksiniz Türkiye 1 numara olacak. Artık önümüze bakacağız, geleceğe bakacağız. Biz büyümek, yatırım yapmak, üretmek zorundayız. Refahı artırıp, paylaşmak zorundayız. Onun için Müslüman ülkelerin yatırım hedefi ihracat olmalı” dedi.

“Seçim dikkatinizde olmasın”

İş dünyasına seçimlerin de dikkatlerinde olmaması uyarısında bulunan Zeybekçi şöyle konuştu: “Seçimler reel ekonominin ve özel sektörün hiç dikkatinde olmamalı. Çünkü yüzde yüz garantili, tek başına iktidar geliyor kesintisiz 5 yıl. Bu sistem artık bunu üretiyor, mevzubahis vatansa memleketse, Türkiye ise gerisi teferruattır diyen bir siyaset anlayışı geliyor. Belki ilk başlarda biraz sancılı olacak ama hazırlıklı olanlar yoluna devam edecek. Önemli olan Türkiye yoluna devam edecek, hiç kafanıza takmayın. Tek başına kesintisiz, koalisyonsuz, uzlaşan hoş gören bir siyaset anlayışı geldi.”

“Çok hızlı davranmamız lazım”

İslam dünyasında ve yakın çevrede çok fazla imkan olduğunu vurgulayan Bakan Nihat Zeybekci, “Kendi ekosistemimiz içinde gerçekleştirme imkanımız da var. Afrika’da, Orta Asya’da bu coğrafyadaki insanların sağlıkla, enerjiyle, refahla ilgili tüm ihtiyaçlarını bu ekosistemin kendi içinden karşılama imkanı var. Ama çok hızlı davranmamız lazım. Bizim uzun zaman kayıplarına tahammülümüz yok. AB 1 hızla giderken bizim 5 hızla gitmemiz lazım. Yoksa bu gücün beklemeye tahammülü yok. Ya derhal üretim ya derhal ihracat ya da kaos karmaşa. Onun için çabuk olmamız lazım” dedi. ‘Türkiye’ye inanın’ çağrısında da bulunan Bakan Nihat Zeybekci, Türkiye’nin kredi geri ödeme yüzdesinin Avrupa’daki diğer ülkelerin en iyisi olduğunu söyledi.


'11 milyar dolar destek verdik'

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Bandar Hajjar, Türkiye'nin, İKB Grubu finansmanlarından yararlanan ülkeler arasında 4. sırada yer aldığını söyledi. Hajjar, "İKB Grubu, kurulduğu günden bu yana Türkiye'de toplam 11.2 milyar dolar değerinde portföye sahip olmuştur. Ayrıca, İhracat Kredisi ve Yatırımların Sigortası Kuruluşu'nun teminatlı işlerinin, 6.2 milyar dolar kümülatif değeri olup İKB de Türkiye Hazine Sukuk Programı'na yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapmıştır” bilgisini verdi. Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da yatırımları artırma hedefinde olduklarını söyledi. Yıldırım, “2018 hedefimiz 50 milyar dolardı, bu hedefi yakalamak için çalışıyoruz” dedi.

#Nihat Zeybekci
#Ekonomi
#Yatırım
6 yıl önce