|

BIST’te milli yazılım devrede

Borsa İstanbul’da milli yazılımla geliştirilen sistem artık devrede. İlk olarak bügün Pay piyasasında hizmete alınan BISTECH’i değerlendiren BIST Genel Müdürü Tuncay Dinç, “300 kilometre hızla giden bir uçaktan 3 bin kilometre hızla ile giden bir uçağa geçiyoruz” dedi.

Yeni Şafak
06:00 - 30/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:28 - 29/11/2015 Pazar
Yeni Şafak
BIST Genel Müdürü Tuncay Dinç
BIST Genel Müdürü Tuncay Dinç

Borsa İstanbul (BIST), devrim niteliğindeki bir milli yazılımı bugün devreye alıyor. 22 yılı aşkın süredir hisse senedi piyasasında kullanılan emir işlem sistemini, Nasdaq ile yapılan işbirliği neticesinde geliştirilen bir proje olan BISTECH ile değiştirildi. Yeni emir işleme sistemi BISTECH, hisse senedi piyasalarında, işlem ve takas sisteminde kullanılmaya başlandı.



BORSA ARTIK TEK SEANS

Piyasada emir işlem hızını artıran BISTECH, aynı zamanda birçok yenilik getiriyor. 22 yıldır devam eden iki seans uygulaması terk edilerek tek seans uygulamasına geçiliyor. Tamamı yerli mühendislerce geliştirilen milli yazılım BISTTECH'i değerlendiren Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, BISTECH teknolojisiyle 300 kilometre hızla giden bir uçaktan 3 bin kilometre hızla ile giden bir uçağa geçtiklerini belirtti. 1993'ten beri kullanılan sistemi değiştirmenin uzun zaman aldığını ve kolay olmadığını anlatan Dinç, bu nedenle bu günleri kendileri için tarihi günler olduğunu söyledi.



FİNANS MERKEZİNE BISTECH YAKIŞIR

İstanbul Finans Merkezi hedefi için önemli bir adım attıklarını anlatan Dinç, “Türkiye'nin yerel borsası olmaktan çıkıp global bir borsa olma hedefine doğru adım atmamız gerekiyordu. Ocak 2014'te başlayan çalışmaları tamamladık. Şimdi meyvesini alma zamanı. İşlem bitirme süresi 100 millisaniyeye indi. Bu süreyi 60 mikrosaniyeye indireceğiz. Dünyanın önde gelen borsalarıyla aynı seviyeye erişmiş bir hızla işlem yapacağız" dedi.



Ebdr'ye hisse devri 7 Aralık'ta

Genel Müdür Tuncay Dinç, halka arz ve stratejik ortaklık gibi iki yönlü çalışmalarının da devam ettiğini, 7 Aralık'ta EBRD ile yüzde 10 pay devri sürecinin tamamlanacağını belirtti. Stratejik ortaklara pay satışına dair kendilerine yasa ile verilen sürenin 31 Aralık'ta dolacağını hatırlatan Dinç, “Önce onun uzatılması lazım. O yapıldığında önümüzü daha net görüyor olacağız” dedi.



#BIST
#milli yazılım
#borsa
8 yıl önce