|

Doların ateşi düştü

Merkez Bankası’nın attığı sadeleştirme adımı kurları 15-20 kuruş aşağı çekti. Duyurunun ardından dolar 4,71’den 4,55’e avro ise 5,51’den 5,31’e kadar geriledi. Borsa İstanbul yüzde 3’lük değer artışıyla 106 bin seviyesini aştı. 1 Haziran’da başlayacak uygulamayla faiz koridorunun üst bandı da yüzde 18’e çıkacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2018 Salı
Güncelleme: 07:47 - 29/05/2018 Salı
Yeni Şafak
Merkez Bankası’nın sadeleştirme adımı doları aşağı çekti
Merkez Bankası’nın sadeleştirme adımı doları aşağı çekti

Geçe hafta faizleri 300 baz puan arttıran Merkez Bankası, haftanın ilk gününde daha interaktif bir adımla piyasaya müdahale etti. Önceki akşam Türkiye Bankalar Birliği üyesi banka yöneticileriyle İstanbul’da bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, sıkı para politikasına devam edileceğinin mesajını verdi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda, Çetinkaya’nın ana fonlama kanalı olarak hafalık reponun kullanılmasının planlandığını söylediği ifade edildi. Simetrik bir koridor olacağını belirten Çetinkaya “Haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviye etrafında dar bantta işlem geçirmeyi planlıyoruz” dediği ifade edildi.

SADELEŞME ADIMI 20 KURUŞ DÜŞÜRDÜ

Önceki akşamki toplantıda dile getirilenler konusunda Merkez Bankası, haftanın ilk iş gününün adım attı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlandığını, uygulamaya 1 Haziran 2018'de başlanacağını saat 08.00’de duyurdu. Para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin basın duyurusu, bankanın resmi internet sitesinde yayımlandı. Duyuruda, para politikası operasyonel çerçevesine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanmasına karar verildiği belirtildi. Merkez Bankası’nın dün attığı sadeleştirme adımı kurları 15-20 kuruş aşağı çekti. Duyurunun ardından dolar/TL seviyesi 4,71’den 4,55’ya, avro/TL ise 5,51’den 5,31’e kadar geriledi.

DOLARA TALEP AZALDI BORSA 106 BİNİ AŞTI

TL’nin dolar ve avro karşısında yüzde 3’e yakın değer kazanması, Türk varlıklarına ilgiyi arttırdı. Gün boyunca alıcı bir seyir izleyen Borsa İstanbul yüzde 3’lük değer artışıyla 106 bin seviyesini aştı. Bu olumlu hava, Merkez Bankası’nın dün düzenlediği döviz depo ihalesinde de kendini gösterdi. 1,5 milyar dolarlık döviz depo ihalesine gelen talep 300 milyon dolarla sınırlı kaldı. Bu durum, “dolardaki talep kırıldı” şeklinde yorumlandı.

İhaleye talep 300 milyon $’la sınırlı kaldı

TL’nin dolar ve avro karşısında yüzde 3’e yakın değer kazanması, Türk varlıklarına ilgiyi arttırdı. Gün boyunca alıcı bir seyir izleyen Borsa İstanbul yüzde 3’lük değer artışıyla 106 bin 500 seviyesini aştı. Bu olumlu hava, Merkez Bankası’nın dün düzenlediği döviz depo ihalesinde de kendini gösterdi. 1,5 milyar dolarlık döviz depo ihalesine gelen talep 300 milyon dolarla sınırlı kaldı. Bu durum, “dolardaki talep kırıldı” şeklinde yorumlandı.


Pencereyi kapattı

Dolar ve avronun hızla değer kaybetmesine neden olan Merkez Bankası duyurusunda, “Bu doğrultuda, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olacaktır. Bu oran, mevcut fonlama faizine (yüzde 16,50) eşitlenecektir. Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla eksi/artı 150 baz puanlık bir marj ile belirlenecektir. Yeni operasyonel çerçevenin uygulanmasına 1 Haziran 2018’de başlanacaktır. Teknik ayrıntılar ayrıca duyurulacaktır” denildi.

7 HAZİRANSONRASI NE OLACAK?

Fonlamanın haftalık vadeye kaydırılması için bir haftalık geçiş sürecinin öngörüldüğü belirtilen Merkez Bankası açıklamasında şöyle denildi: “Bu süreçte, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin mevcut para politikası duruşuyla uyumlu gerçekleşmesi amacıyla 7 Haziran 2018’e kadar (dahil) gecelik borç verme ve Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranları yüzde 16,5 olarak uygulanacaktır. Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede gerçekleştirilebilecek Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır olarak uygulanacak, borç verme faiz oranı ise belirlenen gecelik borç verme faiz oranına 150 baz puan eklenmesi yoluyla hesaplanacaktır. Para Politikası Kurulu’nca GLP faiz oranları ayrıca ilan edilmeyecektir.”

#Dolar
#Döviz
#Eklnomi
6 yıl önce