|

Ey cemaat TL'yi nasıl bilirsiniz?

İtibar erozyonuna uğrayan TL için cuma hutbelerinde 'Ey müslüman TL'ye dön' mesajı verildi.

Yeni Şafak
00:00 - 1/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 20:11 - 18/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Yaptığı dolara endeksli ihalelerle doların itibarına itibar katan hükümet, şimdi de cuma hutbeleriyle günah çıkarıyor. Şubat ayında yaşanan ikinci krizden sonra dalgalı kura geçen hükümet, doların aşırı değerlenmesi karşısında çareyi Merkez Bankası'nı devreye sokmak ve dolara endeksli ihalelerden kaçınmak yerine cuma namazında hutbe okutmakta arıyor. TL'ye olan güvensizlik nedeniyle gittikçe yaygınlaşan dolar kullanımı karşısında dün Diyanet'in hazırladığı cuma hutbesinde "Paramızı dolara, marka, dövize değil, üretime yönlendirmeliyiz" çağrısı yapıldı.



Başbakanlık'ta okunmadı


"Ürettiğinden fazlasını tüketen hem de borç alarak tüketen değil, üreten insanlar olmalıyız, paramızı dolara, marka, dövize değil, üretime yönlendirmeliyiz" denilen hutbede huzur ve huşu içinde ibadet etmenin bile ekonomik hayat ile yakından ilgili olduğu ifade edildi.



Cuma hutbesinde hükümete de bir pay düştü. Rum Suresi'nde "İnsanların bizzat kendi yaptıkları yüzünden karada ve denizde düzenin bozulduğunu..." vurgulayan 41. ayetine yer verilen hutbede, problemlerin başka gezegenlerden gelmediği, dünyada yaşayan insanların yanlışlıkları sonucu oluştuğu belirtiliyor. Bu arada tüm yurttaki camilerde okunan hutbenin Başbakanlık mescidinde okunmadığı belirtildi. Başbakanlık mescidinde TL hutbesi yerine selamlaşmanın dindeki önemi konu edildi.



Öte yandan 'dolar hutbesi' şaşktınlık ve tepkilere de neden oldu. Hutbelerin Ankara tarafından yönlendirilmesinin laiklikle bağdaşmadığını belirten vatandaşlar, hükümetin camiilerde destek aramasının çirkin bir görüntü oluşturduğunu kaydettiler.



#TL
#Cuma hutbesi
#'Ey müslüman TL'ye dön'
23 yıl önce