|

Faizler indirilmezse sanayici ranta yönelir

Piyasalardaki canlılığın kalıcı olması için faiz indiriminin şart olduğunu öne süren işadamları, Merkez Bankası'nın faiz indirmemesi halinde reel sektörün üretim yerine ranta yöneleceğini söylediler.

Yeni Şafak
00:00 - 22/05/2003 Perşembe
Güncelleme: 14:31 - 20/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
Faizler indirilmezse sanayici ranta yönelir
  • Yılmaz YILDIZ


    Hükümet yetkilileri ile reel sektörü biraraya getiren 9'ncu Ev Tekstili Fuarı'na, kur faiz indirimi damgasını vurdu.Fuarı organize eden işadamları, hükümet temsilcilerine, yüksek faiz ve düşük döviz kurlarının ihracatçıları zora soktuğunu hatırlattı.

    Fuar'ın açılışında konuşan Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Nazif Zorlu , "Faizlerin indirilmesi Türkiye'nin menfaatinedir. Dövizin düşmesi ihracatçının kâr marjını düşürüyor. Bir tarafta faizle gelen yüksek gelir var, diğer yanda düşük kurla gelen düşük kâr var. Faiz yüksek olur, döviz düşük kalırsa paralar ranta yönelir" dedi.

    İhracatçılar şehit veriyor

    Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı da üreten, kayıtlı çalışan, 31 bin kişinin, daha önce enflasyon yoluyla ödedediği vergiyi, şimdi kurlardaki makasla ödediğini söyledi. Satıcı,ihracatçıları Güneydoğu'da teröre karış mücadele eden güvenlik güçlerine benzeterek, "İhracatçılarımız da dış ticaret savaşında şehitler veriyor" şeklinde konuştu.

    Coşkun: İhracatçıdan biraz sabır bekliyoruz

    Sanayi Bakanı Ali Coşkun fuarda yaptığı konuşmasına sanayici ve ihracatçılara "çile çeken değerli meslektaşlarım'' diye hitap ederek başlayarak şöyle dedi: "Kurdaki değişiklikleri dikkatle izliyoruz. Bütün sorunları biliyoruz, ne tür tedbirlerin alınacağını da biliyoruz. Önce güven bunalımını hallettik. Nereden Buldun Yasası'nı kaldırdık. Ardından Vergi Barışı'nı getirdik. Şimdi SSK ve Bağ-Kur Barışı'nı getiriyoruz.

    Onun arkasından Kambiyo Barışı getirme yolunda çalışmalar var." Coşkun, "Biraz daha sabır, biraz daha metanet bekliyoruz" dedi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise, ihracatçıların eleştirilerini haklı bulduğunu belirterek, "kurda şu anda müdahale değil ama ufak tefek ayarlamalar olabilir'' dedi. Buna rağmen ihracatın iyi gittiğini belirten Tüzmen, "Bu yıl inşallah 40 milyar dolar barajını hep beraber aşacağız" dedi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce