Fındık fiyatı borsayla artar

Kıymet Sezer
04:00, 09/08/2019, Cuma
Yeni Şafak
Fındık fiyatı borsayla artar
Rifat Hisarcıklıoğlu (Soldan 3)

Trabzon’da Fındık Hasat Şenliği düzenlendi. Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nda hasat dönemiyle birlikte fındığın alınıp satılmaya başlanacağını belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Fındık fiyatı Hamburg borsasında belirleniyor şeklindeki şehir efsanesini de bitirmiş olacağız” dedi.

Dünyada fındık üreten ülkeleri olumsuz etkileyen iklim koşullarına rağmen bu yıl hem yüksek fiyat hem de rekolte sayesinde bereketli bir yıl geçirmeye hazırlanan fındık üreticisi, 2019 hasadını şenliklerle kutluyor. Dün Trabzon Yomra’da İkisu Fındık Hasat Şenliği düzenlendi. Şenliğe katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2013 yılında başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteli Ürün Projesiyle dönümde ürün miktarını 60-70 kilodan 200 kiloya ulaştırdıklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Bunu tüm Türkiye uygularsa ihracat gelirini 2 milyar dolardan 5-6 milyar dolara çıkarabiliriz” diye konuştu.


https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/08/09/12/32/resized_4c184-7d0bae75findik6.jpg

ÜRÜN İHTİSAS BORSASI TAMAM

TOBB olarak fındığa değer katmak üzere, Türkiye’de lisanslı depoların artması için çalıştıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın da kuruluşunu tamamlayarak, hayata geçirdik. Tarım sektörünün 50 yıllık rüyasını da gerçekleştirdik. İnşallah hasat dönemiyle birlikte, fındık da burada alınıp satılmaya başlayacak. Böylelikle hem üretici, hem tüccar, hem de sanayici kazanacak. Fındık fiyatı Hamburg borsasında belirleniyor şeklindeki, şehir efsanesini de bitirmiş olacağız. Bu konuda dünyada ihtisas sahibi bizsek artık fındığın fiyatını da ihtisas borsasında biz belirleyeceğiz. Bundan sonra da her sene, istikrarlı şekilde, alım fiyatının artmasını bekliyoruz. Zira fındık fiyatını düşük tutarak, ne ihracat gelirini, ne de Karadeniz’in refahını artırabiliriz” dedi.

  • 2 YIL SONRA DÖNÜM BAŞINA 300 KİLO
  • Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Aslantürk, uygulanan proje kapsamında 6 yaşında 200 kilo verim alınan fındık ağaçlarından 2 yıl sonra dönüm başına 300 kilo verim alınır hale gelineceğini söyledi. Aslantürk, “Bugün sektörün tüm kesimleri bu modelde benzer örnek bahçeler oluşturuyor. Amaç insanlarımıza doğru dikim modelinde olduğunu gösterebilmekti. Çok çalışıp çok üretim çok satalım hep birlikte çok kazanalım” diye konuştu.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026